Életmód magazin
Pillangós virágúak családjába tartozó egynyári növény. A csicseriborsót a népnyelvén bagoly borsónak is szokták nevezni. Termése világos színű hüvelytermés, mely önporzással termékenyül meg. Egy, egy hüvelyen általában 1-3 mag található, gömbölyű, sárgás színű, és nagysága kb. akkora mint egy mogyoró, bár az íze inkább a dióra emlékeztet. Ezt a növényt már a rómaiak és a görögök is ismerték, és szívesen fogyasztották. Itt az ideje, hogy megismerjük a növény jótékony hatását az egészségre.
Ez a Jótékony hatású növény Közép- Ázsiából származik, és a liliomfélék családjába tartozik. Számos fajtáját megtalálhatjuk a piacon és az üzletekben. Sok féle vitamint tartalmaz: kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink, de még van benne B1,B2, B3, B5, B6,C-vitamin, folsav, biotin is. Az íze, az aromája és a többi összetevői miatt szinte minden ételnél szívesen használják a világba, de főleg hazánkban, mert nagyon kevés olyan ételünk van, amihez ne használnánk a vöröshagymát.
Őszi- téli időjárásban, amikor hideg nyirkos az idő, nincs napsütés, na akkor van igazán szükségünk erre az egészséges gyümölcsre, ami sajnos nem nálunk terem. A banán a trópusokon elterjedt egyszikű, lágyszárú növény, mely gyakran fatermetűvé is megnő. Levelei egymást takarják, lecsüngő összetett fürtvirágzata van. Évente kb. 60-70 kg utóérő gyümölcsöt, terem. Termése bogyós termés. Ma a statisztikai megfigyelés szerint Ecuador áll az első helyen banánkivitel szempontjából. A banánban található ásványi anyagok, vitaminok jótékony hatása régóta ismert.
A sütőtök származása és őshazája közép- és Dél-Amerika. Valamikor a maják, inkák, aztékok kedvenc táplálék közé tartozott. Európába, Amerika felfedezése után került, és igen hamar közkedvelt növénnyé vált. Igénytelensége miatt szinte minden területen remekül megél, minimális feltételek mellett. Magyarországon kukoricásba is szokták nevelni, mivel kevés a vízigénye, szinte a természetes csapadék mennyiség is elegendő számára. Szereti a napos vidéket, érzékeny a hőingadozásra.
Származási helye a Földközi-tenger és annak vidéke, de az őshazáját illetően megoszlanak a vélemények. Van, aki Közel-Keletre, mások a Földközi-tenger vidékére helyezi, de egy biztos, hogy már az ókorban ismerték, és fogyasztották. Európába valószínűleg a Rómaiak hozták be. Igen fontos fűszer és gyógyszer alapanyag. Hazánkban nagy előszeretettel használják ezt a fűszert. Egy éves fás szárú növény, magassága kb. 20-30 cm, virága ernyős. Hőigénye változó, közepesen melegigényes.