Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

CukkiniA cukkini Nyugat-Indiából származik, de már napjainkban szinte az egész világon elterjedt és közkedvelt lett. A növény népszerűsége hazánkban az elmúlt években jelentősen megnőtt, ennek oka, hogy egész évben megvásárolható az üzletekben illetve a piacokon (júniustól októberig). A cukkini formája uborkaszerű külsejével a kígyóuborkára emlékeztet. Semleges íze miatt, a belőle elkészített ételek, finomak, laktatóak és ráadásul nem hizlalnak, ezért mostanában igen népszerű lett a különböző divatos fitness irányzatoknál.

Rokonaihoz, a tökhöz, az uborkához képest a víztartalma sokkal kevesebb, viszont nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz.

Ezek közül a legjelentősebb a béta-karotin, mely a növény héjában található, de megtalálható benne a C-vitamin, folsav, kálium, kalcium, foszfor, mangán, cink és a szelén is. Nyúlós kesernyés anyaga jó hatással van a bélműködésre. Immunrendszerünk erősítésében a szelénre, a C-vitaminra illetve a béta-karotinra számíthatunk.

Semleges íze miatt ezer módon el lehet elkészíteni, és különböző húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételeket lehet varázsolni belőle. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy ne legyen puha, mert így a vásárlás után hűtőszekrényben (rekeszében) akár egy hétig is eláll. Most pedig lássunk egy cikkini receptet!

Töltött cukkinitekercs

Hozzávalók:
4 személyre: 40 dkg cukkini, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 piros húsú paprika, 2 vastag húsú zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, 1 mokkáskanál szárított rozmaring, 30 dkg szeletelt gépsonka, 15 dkg koktélparadicsom, 5 dkg reszelt parmezán sajt, fogvájók a megtűzéshez

Előkészítés:
A cukkiniket megmossuk, levágjuk a végeit, szárazra töröljük, és hosszában vékonyan felszeleteljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és kockára vágjuk.

1. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a cukkini szeleteket, adagonként mindkét oldalukról megsütjük, kivesszük, és hűlni hagyjuk.

2. A hagymát, a fokhagymát, a paprikát a visszamaradt olajban kevergetve kb. 4 percig, sütjük, megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és rozmaringgal, jól összekeverjük, kihűtjük.

3. A sütőt 180 C- fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A cukkini szeleteket hármasával, egymást kissé fedve, egymás mellé fektetjük. Ráteszünk egy szelet sonkát, megrakjuk a zöldségkockákkal, és óvatosan feltekerjük, összetűzzük fogvájóval, és szép sorban a tepsibe tesszük. A sütőben (vagy grillezőben) kb. 15 percig, sütjük.

4. A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk. A megsült cukkini tekercseket megszórjuk parmezánnal, és a tetejére rakjuk a paradicsomot. Francia kenyérrel kínáljuk.