Életmód magazin
Ez egy széleskörűen termelt növény, mert a februári petrezselyemzöld, a petruska, értékes termény. Az ősszel a földben bennhagyott gyökerek igen korán meghozzák a friss üde zöld levelüket (még télen is lehet használni). A növénynek nem a tápértéke az ami számottevő, inkább a ízesítőképessége az amit mi magyarok igen gyakran használunk. Pl. a húslevesnek és még sok más ételnek az egyik legfontosabb kelléke. Vad alakja a Földközi-tenger környékén teremnek, főleg patakok nyirkos kavicsos területein. Lehet, hogy a neve is a sziklával kapcsolatos (latinul: petra).
A május vége és június eleje a bodzavirág, a nyár vége pedig a bodzabogyó szezonja. A bodza Magyarországon őshonos növény, és az itt élő nép tudatába igen jól bevésődött. Hova tartózásával kapcsolatban a tudósok nem igazán tudtak megegyezni, mivel egyesek szerint a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae), mások a loncfélék (Caprifoliaceae) családba sorolják. Úton útfélen megtermő növény, virága fehér és igen kellemes illattal rendelkezik. A növénynek nemcsak a virágát, de a bogyóját is fel szokták használni, többek közt borfestésre.
Miben találunk vitaminokat? Nos, elsősorban a zöldségekben, gyümölcsökben és a salátákban van a leg több vitamin. A vitaminoknak nélkülözhetetlen szerepük van az emberi szervezet biokémiai folyamataiban. Az egyoldalú táplálkozás vitaminhiányt idéz elő, melyet különböző élelmiszerek fogyasztásával jutathatunk a szervezetünkbe. Persze ha igen súlyos vitaminhiány lép fel, akkor különböző vitamin tabletták segítségét kell, igénybe vegyük. Természetesen az a legjobb, ha a vitaminokat természetes formában juttatjuk a szervezetbe.
Az ókorban a cseresznyét az istenek eledeleként ismerték. A kőkorszakból származó leletekben is találtak cseresznye magokat, melyek bizonyítják, hogy már akkor létezett ez ízletes és egészséges gyümölcs. A cseresznye minden része gyógyító hatással bír, ez alatt a gyümölcs húsát, magvát és a szárát is kell érteni. Ez az ízletes ropogós gyümölcs, tisztít, méregtelenít, vizet hajt, lassítja az öregedést, és jó hatással van a szívpanaszokra is. A héja és a húsa antociánban igen gazdag, mely szerint elősegíti a fehérjéből alkotott kollagén rostok összekapcsolódását, és enyhíti az ízületi gyulladást is.
A málna népies neve: himpér, a német Himbeere szóból ered, jelentése boldogasszony csipkéje. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Magyarországon is őshonos gyümölcs. Gyümölcse közkedvelt csemege. Egyik igen közkedvelt gyümölcsünk, mely vadon termő, de hazánkban igen sok helyen termesztik. Magyarországon a piros színű honos, de létezik a sárga is, illetve fekete is, de természetesen a más színű málnának is ugyan olyan az íze, mint a pirosnak. Levelei fűrészfogasak, virágai fehérek, ritka fürtökben állnak, és májustól augusztusig virágoznak.