Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

MálnaA málna népies neve: himpér, a német Himbeere szóból ered, jelentése boldogasszony csipkéje. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Magyarországon is őshonos gyümölcs. Gyümölcse közkedvelt csemege. Egyik igen közkedvelt gyümölcsünk, mely vadon termő, de hazánkban igen sok helyen termesztik. Magyarországon a piros színű honos, de létezik a sárga is, illetve fekete is, de természetesen a más színű málnának is ugyan olyan az íze, mint a pirosnak. Levelei fűrészfogasak, virágai fehérek, ritka fürtökben állnak, és májustól augusztusig virágoznak.

Vörös bogyóból álló termése 30-40 nap alatt fejlődik ki, illetve ennyi idő alatt érik be, majd szinte magától leválik, lehullik a száráról. A növény igen jó hatással van az emberi szervezetre, mivel a C-vitamin tartalma igen magas, még a levelét is felhasználják a gyógyítás céljára (vese és hólyagbántalmak).

Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin található, de van benne B1-, B2-vitamin is, illetve A-provitamin is. Színanyagokban igen gazdag, ezért sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, és pektint is. Izzasztó hatása miatt a meghűléses betegségek gyógyításánál is lehet használni (szárított málna levél).

A terhes kismamák terhességük utolsó heteiben szívesen fogyasztják, mert a kismedence tájékán lévő izmokat ellazítja, és így szüléskor sokkal könnyebben tágulnak. A gyümölcsből készült málnaszörp igen ízletes, és jótékonyan hat a szervezetre is. Tisztítja a vért, csökkenti a vércukorszintet a magas vérnyomást és serkenti a vér körforgását. A szörp mellett még meg kell, hogy említsük a málnalekvárt is, melynek fogyasztása szintén ajánlatos. Persze mint minden gyümölcsnek, a málnának is vannak allergiakeltő hatási, és az arra érzékeny embereknél nem várt reakciót válthatnak ki. Pl. csalán jellegű bőrkiütés, szénanátha vagy akár asztmás jellegű panaszok is jelentkezhetnek.

Amennyiben ilyen tüneteket észlelünk, akkor abba kell hagyni a gyümölcs fogyasztását. A gyümölcs tárolása hűtőben történjen, de nem kell letakarni. Mélyhűtésre kiválóan alkalmas, mert az ízét és a zamatát mindvégig megőrzi, ezért érdemes a téli hónapokra raktározni.

Málnakehely

Hozzávalók:

0,7 dl tej
1 késhegynyi tört vanília
1 evőkanál tömény almaleve
5 dkg málna
2 evőkanál túró

A tejet a vaníliával felforraljuk, majd hozzá adjuk az almalevét és hagyjuk, hogy kissé kihűljön. A málnát megmossuk, összekeverjük a túróval, és az egészet belerakjuk a tejbe. Poharakba töltjük, és a maradék málnával díszítjük, majd 1-2 órára hideg helyre helyezzük.