Életmód magazin
A sárgarépa az egyik legrégebben termesztett növény. Termesztési múltját illetően, 3-4 ezer éves. Európában őshonos, már a rómaiak és a görögök is ismerték. Akkoriban a színe fehér volt, a mostani színét (narancssárga) csak később nyerte el. Fontos biológiai anyaga a béta karotin, melynek a színét is köszönheti. A szervezet a béta karotint megfelelő mennyiségben A-vitaminná alakítja át. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotintartalmának mindössze 25%-t képes hasznosítani, de főzés során a sejtfalak károsodnak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és amennyiben az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotin-tartalmának több mint a fele hasznosul.
Szinte egész évben fogyasztható. A káposztát már több mint 4000 éve termeszti az ember, és szinte egész évben fogyasztható. A növény őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. Jótékonyságát már ókori források is dicsérik, miszerint az emésztésre és a bélműködésre gyógyító hatással van. A népi gyógyászatban is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak.