Életmód magazin
Erről a növényről sokan azt gondolják, hogy csupán egy gaz, persze ez messze menőlég nem igaz, mivel az egyik leghasznosabb gyógynövények, közé tartozik. Valamikor régen tisztelték és nagy becsben tartották, ezt az igen fontos növényt. Ezért amikor tavasszal megjelentek a friss csalánlevelek nagyanyáink szorgalmasan gyűjtötték teának, illetve különböző betegségek gyógyítására. A növény nem mondható szépnek, de még barátságosnak sem mivel hozzá érve igen kellemetlen csípést okoz, mely fájdalommal is jár. A növénynek ez egy védekezési mechanizmusa, hogy az állatok ne tudják lelegelni.
Sokan nem is gondolnák, hogy a paprikát mi magyarok tettük híressé annak ellenére, hogy ez a növény nem is nálunk honos. Az viszont tény, hogy a paprika elnevezése tőlünk származik, mely a „papar”(bors) szóból keletkezett. Hazánkba a XVII. században került, mi szerint egy magyar cselédlány ellopta a paprika magvait a Mehmed pasa kertjéből. A magyar származású Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert pedig a paprika segítségével fedezte fel a C-vitamint.
A cukkini Nyugat-Indiából származik, de már napjainkban szinte az egész világon elterjedt és közkedvelt lett. A növény népszerűsége hazánkban az elmúlt években jelentősen megnőtt, ennek oka, hogy egész évben megvásárolható az üzletekben illetve a piacokon (júniustól októberig). A cukkini formája uborkaszerű külsejével a kígyóuborkára emlékeztet. Semleges íze miatt, a belőle elkészített ételek, finomak, laktatóak és ráadásul nem hizlalnak, ezért mostanában igen népszerű lett a különböző divatos fitness irányzatoknál.
A zeller az ernyős virágzatúak közé tartozó gyógy és fűszernövény. Dél-Európából terjedt el, és ma már több féle fajtája ismert. Hazánkban, a reneszánsz korban vált konyhakerti növénnyé. A meleg napos helyet kedveli, és a növény értéke inkább a gyökérgumójában rejlik, de a levelét is hasznosítják. Gyógyító erejét már a középkorban is alkalmazták. Az ókori görögök nagy tiszteletben tartották, ezt az is bizonyítja, hogy az atlétikai versenyek győzteseit virág helyett zellerlevéllel jutalmazták.
A zöldborsót szinte minden ember már kicsi korától ismeri. A borsó a hüvelyesek családjába tartozik, egyéves, lágyszárú növény. Tartalma szerint az egyik legértékesebb zöldségfélénk a borsó. Vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag: B és C-vitamin, kálium, foszfor, és magnézium található benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz.