Életmód magazin
Nos, nem véletlen hogy ezt a jelzőt kapta, mivel rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Ennek ellenére igen ritkán fogyasztjuk. jó hatással van a szív- és érrendszeri bajokra, és a húgyúti fertőzésekre egyaránt. Az áfonya Észak-Európából származik, ahol vadon terem. A növény termesztésénél figyelembe kell venni a föld savanyú kémhatását, mivel csak az ilyen vidéken terem meg. Magyarországon igen kevés ilyen helyet találunk. Termesztésére terület talán Nyugat- Magyarország, a Nyírség, továbbá Pest, Nógrád és Zala megye lenne, de fenyvesekben és bükkösökben is megtalálható.
Általában július közepén már lehet érett barackot venni a piacon. Ilyenkor meg kezdődik a befőzések ideje. Sajnos vannak olyan évek, amikor nagyon kevés a baracktermés, mert elvitte a fagy, vagy valamilyen betegség tizedeli a barackosokat. A gyümölcs eredetileg Ázsiából származik, majd később a rómaiak hozták be Európába. Sokan nem tudják, hogy egyik legnagyobb A-vitamin forrás a sárgabarackban van, de ezen kívül még igen gazdag béta, karotinban, C-vitaminban és kénben is.
A paradicsom egy igen változatosan elkészíthető és felhasználható zöldség féle. Fogyasztása nyersen, sütve, főzve egyaránt lehetséges. Maga a növény a burgonyák félék családjába tartozik, de távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak illetve a krumplinak is. A paradicsom bogyóstermése az egyik legkedveltebb zöldség a világon. Nagyon sok fajtája létezik, melyet alakja illetve színe határozz meg. Formáját illetően többek közt létezik pl. tojás alakú paradicsom, alma paradicsom, és paprika formájú. Színe alapján is megkülönböztetjük őket (pl. sárga paradicsom) persze a legtöbb bogyó az piros, és ezt a benne lévő likopin illetve béta-karotin határozza meg.
A karalábé valójában a káposztafélék családjába tartozó növény. Az egyiknek a levelét, míg a másiknak megvastagodott szárban lévő gumórészt fogyasztjuk. A karalábé származását illetve annak ősét a „vadkáposztát "úgy tudjuk, hogy észak-európából származtatják. Európában a XVI. század végétől lett ismert, és ettől az időtől kezdték el termeszteni a növényt. A növény számtalan fajtáját ismerjük, van fehér vagy lilás, de a különböző szín ellenére az ízük megegyezik, és húsát illetően mindegyik fehér. A karalábé ásványi anyagokban igen gazdag, és a piacokon szinte egész évben megvásárolható.
A kelbimbót kis káposztának is szokták nevezni, mert a káposzta félék családjába tartozik, és formája is nagyon hasonlít rá. A növény a források szerint a Földközi-tenger mellékéről származik, de Európa csak a XIII. században ismerte meg. A mai Belgium területén termesztették, majd később egész Észak-Európát meghódította, hiszen leginkább a 20 fokot kedveli, ekkor terem a legjobban A levelek alatt körben teremnek a rügyszerű, dió nagyságú kis gömbök, melyeket fogyasztjuk. A kelbimbó formája valóban hasonlít a káposztához, de az íze sokkal lágyabb.