Nos, nem véletlen hogy ezt a jelzőt kapta, mivel rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Ennek ellenére igen ritkán fogyasztjuk. jó hatással van a szív- és érrendszeri bajokra, és a húgyúti fertőzésekre egyaránt. Az áfonya Észak-Európából származik, ahol vadon terem. A növény termesztésénél figyelembe kell venni a föld savanyú kémhatását, mivel csak az ilyen vidéken terem meg. Magyarországon igen kevés ilyen helyet találunk. Termesztésére terület talán Nyugat- Magyarország, a Nyírség, továbbá Pest, Nógrád és Zala megye lenne, de fenyvesekben és bükkösökben is megtalálható.
Magyarország éghajlata egyébként megfelel az áfonyának, még a téli fagyok sem ártanak a növénynek. Hazánkban két fajta áfonyát ismerünk: a fekete illetve a vörös áfonyát. A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) az erdei fenyveseket kedvelő törpecserje, fenyves bogyónak is nevezik. Bogyója piros, savanykás, de zamatos gyümölcs. Hazánkban főleg Zempléni-hegységben, illetve a Nyugat-Dunántúlon él. Szigorúan védett növény!
A fekete áfonyát a népi gyógyászatban, mint vércukorszint-csökkentő szert ismerik. Teája segít megszüntetni a bélrendszer hurutos betegségeinél, és egyben jó szél illetve vizelethajtó is. Jó segítséget nyújt a vese és a hólyagbetegségnél is. Az áfonyából bort, teát, pálinkát, lekvárt, és szörpöt is lehet készíteni. Gyógy pálinkája kiválóan alkalmas szájüregi és fogínygyulladási betegségeknél. Természetesen fogyasztása inkább frissen gyümölcsként ajánlatos. A vörös és a kék áfonya egyaránt kiváló tápanyag, ásványi anyag- (Ca-, Mg-, K-), valamint C-, B- és A-vitamin-forrás hírében áll.
Áfonyás muffin:
2 bögre liszt
11 tk. sütőpor
1 tk. só
2 bögre áfonya (mirelit is jó)
10 dkg vaj
1 bögre cukor
1 citrom héja, reszelve
2 tojás
Kevés vanília
Csipet őrölt szerecsendió
1 Bögre tej /rizstej
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180C°-ra, a muffin formát papírral kibéleljük. A cukrot habosra keverjük a vajjal és a citromhéjjal, majd a tojásokat is beleütjük. Majd összekavarjuk, (de nem kell habosra), majd apránként beletesszük a lisztet, a sütőport és a többi hozzávalót is.
A masszát az előkészített formákba töltjük, megszórjuk a cukorral, majd az előmelegített sütőbe kb. 25-30 percig sütjük.