Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

SzilvaA szilva az egyik leggyakoribb és egyben a legigénytelenebb rózsafélék családjába tartozó gyümölcs. Vidéken nagyon sok szilvát termesztenek, mert kitűnő lekvárt, befőttet, savanyúságot lehet készíteni belőle, de ezen kívül még sok féle képen fel lehet használni a gyümölcsöt. A szilva igen gazdag káliumban, 10 dkg mennyiségben 757 mg található. A kálium nagyban serkenti az emésztést, szabályozza a szív ritmusát és segít a salakanyagok kiürítésében. A szilvában lévő mangánlökést ad az emésztést segítő enzimeknek.

Különösen azoknak ajánlatos, akik kevés zöldséget fogyasztanak, mert a szilva folyamatosan tisztítja a vért. Ezen kívül a kálium és a szerves nátrium egymásra hatása szabályozza a szervezet vízháztartását. A vas, kalcium, magnézium az aszalt szilvában is megtalálható, de sokkal töményebb mennyiségben. A nap által érlelt gyümölcsből diétás fogásokat is lehet készíteni, de a fogyasztása elsősorban nyersen ajánlott. A szilvafogyasztás értékes, olcsó és gyógyító!

Mézes szilva krémleves

Hozzávalók:

70 dkg (akár fagyasztott is lehet) szilva
Víz
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
4 púpos evőkanál cukor
Méz
2 cs. vaníliás cukor
1 dob. (2 dl) főzőtejszín

A tálaláshoz:

Tejszínhab
Egy-két darab szilva

Elkészítés:

Már az elején a tálaláshoz egy pár szilvát félreteszünk.
A szilvát felengedjük, majd egy fazékba tesszük, és annyi vízzel felöntjük, ami éppen ellepi, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet felforraljuk, és egy kis hűlés után az egészet turmixszoljuk. A turmixszólás után az egészet egy lábasba öntve újra felforraljuk, hozzá keverve a tejszínt. Kihűlés után megkóstoljuk, és ízlés szerint hozzáadunk annyi mézet, amennyi nekünk megfelel. (Kb. 4 evőkanálnyi) Tálalásig a hűtőben tároljuk, majd felvert tejszínhabbal és néhány szem szilvával tálaljuk.