A paradicsom egy igen változatosan elkészíthető és felhasználható zöldség féle. Fogyasztása nyersen, sütve, főzve egyaránt lehetséges. Maga a növény a burgonyák félék családjába tartozik, de távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak illetve a krumplinak is. A paradicsom bogyóstermése az egyik legkedveltebb zöldség a világon. Nagyon sok fajtája létezik, melyet alakja illetve színe határozz meg. Formáját illetően többek közt létezik pl. tojás alakú paradicsom, alma paradicsom, és paprika formájú. Színe alapján is megkülönböztetjük őket (pl. sárga paradicsom) persze a legtöbb bogyó az piros, és ezt a benne lévő likopin illetve béta-karotin határozza meg.
Őshazája Dél-Amerika, ahol Ecuadorban, Peruban és Chilében, a magas hegyekben még ma is megterem vadon. Termesztését először Mexikóban kezdték el. Európába amerikai felfedezők által került be, majd innen terjedt tovább Spanyolországba illetve Portugáliába. Elnevezését illetően az arany színére utal egyik francia neve, a "pomme d'ore", az aranyalma, de a Magyar neve az édent jelenti. A XIX. Század idején inkább csak az úri családok konyhájában lehetett felfedezni. Az egyszerű emberek konyháiban főleg főzve, lecsóként illetve szószként lehetett megtalálni. Salátaként való felhasználása a XX. században terjedt el.
Vitamin tartalmát illetően a paradicsom magas cukor és C vitaminnal rendelkezik. Bizonyára sokan hallottak már a paradicsom rákellenes hatásáról, ami a mai napig nem bizonyított. Ami nem vitatott az, hogy közvetve segít az emésztésben, antioxidánsa, rákmegelőző, vírusölő hatású, és nagyban erősíti az immunrendszert. A bogyó összetételét illetően, a legnagyobb részét a víz teszi ki, de almasav, citromsav és borostyánkősav is található benne. Vitamin mennyisége a következő képen alakul: C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot, karotinból 0,82 mg-ot, E-vitaminból 0,49 mg-ot tartalmaz. Ásványi anyag tartalmát illetően a következő mennyiségben található: kálium 294 mg, magnézium 20 mg, kalcium 14 mg, nátrium 6,3 mg.
Most nézzük meg, hogy milyen módon fogyaszthatjuk a paradicsomot? A leg egészségesebb, ha megmosva és nyersen fogyasztjuk a zöldséget, de befőzésre illetve különböző ételek és saláták elkészítésére is felhasználható. Nagy melegben az egyik legjobb üdítő ital, melyet ízlés szerint lehet ízesíteni (cukor, citromlé, majoránna).
Bazsalikomos-paradicsomos cukkini krémleves (lúgosító)
Hozzávalók:
1 közepes cukkini
2 e.k. olívaolaj
1,2 liter víz
2 közepes paradicsom
bazsalikom
só
bors
húsleves kocka/ ételízesítő
Elkészítés:
A cukkini végeit levágjuk, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk, majd olívaolajon kicsit megpároljuk. Ezek után 2 deci vízzel, felöntjük, és hozzávágjuk a paradicsomot, majd mind ezt bot mixerrel pürésítjük. A végén a maradék vizet hozzáöntjük, bazsalikommal, sóval, borssal ízesítjük, és még egyszer felforraljuk.