Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

SzederBizonyára sokan ismerik az egyik legegészségesebb gyümölcsünket, a fekete szedret. A szeder az emberiség történelmének kezdetein is a gyűjtött gyümölcsök közé tartozott, hiszen vadnövénye ősidők óta a mezőkön is megtalálható volt. Jótékony hatását már a középkorban is ismerték (Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását). Maga a növény a rózsa félék családjába tartozik. Vadon termő és nemesített fajtái is léteznek. A szeder termése folyamatosan érik, augusztus illetve szeptember között. A növénynek nemcsak a termése gyógyhatású, hanem a levele is.

A szeder nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort, magnéziumot, rezet, de van benne folsav, B1 és B6vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérje, zsír és szénhidrát is. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak. Segítik az emésztést, gyümölcssavai és ásvány sói nagyban hozzájárulnak a vírusok, baktériumok leküzdésében.

Pektin tartalma csökkenti a koleszterinszintet, és az érelmeszesedés emelőzésében is nagy szerepe van. A növényből főzött lekvár hashajtóhatással bír, de a gyomor illetve a vese, hólyag betegség esetén is segít. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben, ezért jelentős szerepet tölt be a rákbetegség gyógyításában. Ausztrál kutatók munkájuk során kimutatták, hogy a gyümölcs gátolja egyes gombák, vírusok szaporodását.

Ezen kívül a öregedés gátló hatással is rendelkezik, mert csökkenti a napsugarak bőröregítő hatását, valamint késlelteti az időkori szellemi leépülés kialakulását. A kutatások egyik legnagyobb forradalmi eredménye melyet megismerhettünk, az őszülés-késleltető hatása, mely elősegíti a sejtek helyes anyagcseréjét, így biztosítva a hajhagymák egészséges működését. Mint már említettem a levele is gyógyító hatással bír, ezért igen közkedvelt a szeder levél tea, melynek salaktalanító, has fogó, vérnyomáscsökkentő hatása van. A főzet kiválóan alkalmas a vashiány illetve vérszegénység kezelésére. Ezen kívül kitűnően alkalmazható ülőfürdőként aranyérbetegség gyógyítására.

Szeder lekvár

Hozzávaló:

3 kg szeder
1 kg cukor
1 citrom
tartósítószer

Elkészítés:

A szedret megmossuk, szárát leszedjük, majd zománcos edénybe tesszük. Ráöntjük a cukrot és az 1 citrom levét. Egy órás állás után feltesszük főni, nem nagy lángra nehogy leégjen.
Túl sűrűn nem kell kevergetni. Tiszta meleg üvegbe töltjük, tetejére előírásnyi tartósító szert teszünk, majd légmentesen lezárjuk. Az üvegeket bedunsztoljuk (betakargatjuk, hogy sokáig melegben legyenek).