Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

Táplálkozz okosan"Mondd meg mit eszel, megmondom ki vagy." Ez a mondás egy francia, Epikürosz tanait követő filozófustól származik. Vajon igaz-e, hogy bizonyos ételek okosabbá, boldogabbá, tesznek bennünket, és amennyiben hosszú távon igénytelen a táplálkozásunk akkor az, komoly gondot okozhat? Nos, az étel, amit megeszünk igen is hatással, van a hangulatunkra, cselekedeteinkre. A kutatások szerint pl. a depresszió, az agresszivitás összefüggésben áll a káros zsírokkal, és a zöldségben, gyümölcsben szegény étkezéssel.

Amennyiben, halat és a tenger gyümölcsét fogyasztjuk, nagyban csökken az elmebaj, Alzheimer-kór kialakulásának veszélye.

Táplálkozási szokásaink nagyban befolyásolják emlékezetünk, hangulatunk állapotát, ezért vannak olyan tápanyagok melyek, fokozzák az agyi tevékenységet. Azok az ételek, melyek antioxidánsokat (omega-3 zsírsavat) tartalmaznak, elősegítik az agyműködését, és szellemi frissességet biztosít. Omega-3 főleg a tenger gyümölcseiben, halakban található, (lazac, kagyló) de aki nem szereti a halat, az fogyasszon antioxidánsokat tartalmazó sötét színű gyümölcsöket, zöldségeket és zöld teát. Az A, B-vitamin serkenti az agyat, és az idegrendszernek pedig nélkülözhetetlen forrása.

(B6 vitamin) A B-vitaminokban gazdag ételek tárháza igen gazdag. (pl. a spenót, spárga, fejes saláta, paszternák vagy a zöldfőzelékfélék. Folsavat a sötétzöld zöldségek tartalmaznak nagy mennyiségben.

E vitaminban gazdag ételek a következők: a mustár, a répa, a spenót, a brokkoli, a napraforgómag, a mandula és az olívabogyó.

A vas segít az oxigén ellátásban, viszont ennek hiánya okozhat akár figyelemzavart is. Értelmi képességünket a vasban gazdag növények fogyasztásával érhetjük el, és ha okosan táplakozunk, akkor egy kis keresztrejtvényfejtéssel tesztelhetjük a „munkánk” eredményét!