Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

Vércsoport szerinti étkezésNapjainkban a vércsoport szerinti étkezés egy újfajta táplálkozási lehetõség. Ennek tanulmányozásából megtudhatjuk, mely ételek azok, amit nem szabad fogyasztani, vagy ha mégis megesszük miért károsak. Ez a kis összefoglaló csak tájékoztató jellegû, de aki bõvebben, és valóban érdeklõdik a vércsoport szerinti étkezés után, annak mindenképen át kell tanulmányoznia a D’Adamo „Az ABO terv” címû könyvét.
 
 
„A” vércsoport

Az „A” vércsoportúaknak nem ajánlott a húsfélék fogyasztása, mert rosszul tudják megemészteni, ellenben a zöldségek, szójafélék, növényi olajok fogyasztása segít a metabolizmus (metabolizmus az a sebesség, amelyen testünk sejtjei elégetik a kalóriát, és energiává alakítják át) gyorsaságát.

Húsok
közül a csirke, pulyka még a semleges kategóriába tartozik. A fehér húsú halak kimondottan ajánlottak. A rizsfélék, babféleségek fogyaszthatók, és a zöldségek esetében a brokkoli, hagyma, spenót, karalábé az, ami ajánlott. Gyümölcsök közül az ananász, füge, meggy, cseresznye, szilva. Ízesítésnek csak a mustár az, ami alkalmas.

Amit kimondottan nem szabad fogyasztani minden vörös hús, a zöldségek közül a paradicsom, paprika, káposzta, burgonya. Nem ajánlatos a fekete tea, alkoholos italok, kóla, narancs, ketchup és a búzából készült kenyér fogyasztása sem.

 
„B” vércsoport

Ennél a vércsoportnál kifejezetten ajánlott a hústermék és tejtermék fogyasztása. A különbözõ magvak pl. a lencse, kukorica kimondottan rossz hatással van az emésztésre.

A húsok közül a legjobb hatással a vadhúsok, bárány és birka bír. A halak közül a lazac, pisztráng az, ami hasznos. Jó hatással van a szervezetre a barna kenyér, brokkoli, karfiol, padlizsán, sárgarépa, szõlõ, banán. Tejtermékekbõl a kecsketej, mozzarella sajt, és a kefir az
ami ajánlott.

A húsok bár összhangban vannak a vércsoporttal, mégis ezek közül a legjobb a vadhús, bárány és birkahús. Halak közül a lazac, makréla, pisztráng. Tejtermékekbõl a kecsketej, kecske- és fetasajt, mozzarella, kefir a legmegfelelõbb. Barna és rizskenyér, brokkoli, karfiol, padlizsán, sárgarépa, ananász és szõlõ, banán, szilva tartozik a pozitív hatású ételeik közé. Ízesítésnek petrezselymet, tormát, mustárt, gyömbért használjanak. Italként fogyasszanak zöld teát és akár bort, kávét is lehet inni.

Amit nem ajánlott
az a liba és sertés hús. A tengeri dolgok közül a kagyló, polip, rák fogyasztása nem elõnyös. A jégkrém fogyasztásától tartózkodjanak.

A magos kenyereket, illetve a rozskenyeret messzire kerüljék el. Zöldségek közül ugyan ez a helyzet a paradicsommal és a retekkel. A gyümölcsök közül a datolya, gránátalma, kókusz az ami nem ajánlott, de a legtöbb gyümölcs fogyasztható. Nem jó a napraforgó, földimogyoró és a ketchup fogyasztás sem.

 
„AB” vércsoport

Ezek a vércsoportú emberek a vörös húsok fogyasztásától tartózkodjanak, mert nehezen emésztik meg. A különbözõ magvak, sem tesznek jót nekik, de a tejtermékek, zöldségek, tengeri halak jótékony hatással vannak az emésztésükre.

A húsfajták közül kimondottan ajánlott számukra a pulyka, máj, csuka, szardínia. Tejtermékek közül a kecsketej, különbözõ krémsajtok szintén jó hatással bírnak. A zöldségek családjából a köles, bab, puffasztott rizs, uborka, kelkáposzta az, ami szintén fogyasztható. Gyümölcsök közül az ananász, citrom, grapefruit, szilva, szõlõ, füge, cseresznye. Ihatnak kávét, zöld teát, mértékkel sört is, és a lekvárok sem okoznak gondot.

Tiltott étel számukra a vadhús, borjú és a marhahús. Kerüljék az angolna, polip, rák, illetve a homár fogyasztását is. Nem tesz jót a camembert sajt, a vaj és a jégkrémet fogyasztása sem.

Számukra nem elõnyös a mák, szezámmag, tökmag, napraforgó, mogyoró fogyasztása, de nyugodtan ehetik a hajdinát és a kukoricaféleségeket. Ne fogyasszanak retket, banánt, kókuszt és datolyaszilvát.

Ne igyon kólát, kávét, és üdítõket. Ízesítéshez ne használjon borsot, almaecetet, kaprot, ketchupot.
 
 
 „O” vércsoport
 
A lencsefélék, búza, kukorica, kelbimbó, káposzta, ami a hízásukat elõsegíti. Azonban igen jótékonyan hat a tengeri hal, vörös hús, spenót és a brokkoli fogyasztása.

A húsokból ajánlott a bárány, birka, marha, és a vadhúsok. Bizonyos halfajták, mint pl. a csuka, hering, tõkehal, szardínia, lazac az, ami nem ajánlott. A tejtermékek nem az õ ételük, de vannak semleges hatásúak is ilyen pl. a fetasajt, vaj és a mozzarella.

A zöldségek és gyümölcsök közül az articsóka, spenót, vöröshagyma, torma, kelkáposzta, brokkoli, ananász, szilva az amit nyugodtan fogyaszthatnak. Ízesítésnek használjanak petrezselymet, kurkumát, majonézt, mustárt, mézet, de a paprikát csak módjával.

Italként szódavizet, bort, zöld teát, borsmenta teát, hársfateát, és csipkebogyó teát fogyasszanak.

Tiltott ételek közé tartozik a disznó, és a libahús. A halak közül a hering, törpeharcsa és a polip is. A jégkrém az, ami különösen nem használ, de általában az összes tejtermék nem ajánlott. (joghurtok, krémsajtok, túrók és a kefirek)

Kimondottan kerülje a földimogyorót, mákot, pisztáciát, zabkorpát, búzakorpát és a fehér kenyeret.

Zöldségek közül mellõze az epret, kókuszt, narancsot, sárgadinnyét, káposztát, karfiolt, padlizsánt. Ízesítésként kerülendõ a fahéj, vanília, ketchup, almaecet.

Tilos a fekete tea, kávé, tömény szesz, üdítõk fogyasztása.