Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

SárgarépaA sárgarépa az egyik legrégebben termesztett növény. Termesztési múltját illetően, 3-4 ezer éves. Európában őshonos, már a rómaiak és a görögök is ismerték. Akkoriban a színe fehér volt, a mostani színét (narancssárga) csak később nyerte el. Fontos biológiai anyaga a béta karotin, melynek a színét is köszönheti. A szervezet a béta karotint megfelelő mennyiségben A-vitaminná alakítja át. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotintartalmának mindössze 25%-t képes hasznosítani, de főzés során a sejtfalak károsodnak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és amennyiben az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotin-tartalmának több mint a fele hasznosul.

A vér alacsony béta-karotinszintje elősegítheti egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag - a többi karotinhoz hasonlóan - jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd. A sárgarépa a béta karotinon kívül még tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat is.

Az A- vitamin elő vitaminja, vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk. Az A-vitamin hiányának az egyik legismertebb tünete a farkasvakság, amikor is a szem képtelen alkalmazkodni a fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen.

A vitamin hiánya esetén akár napi egy sárgarépa is segít a szürkületi látás helyreállításához. A sárgarépa a vér savtalanításánál is fontos feladatot tölt be, - mert ez a máj feladata. A máj leterhelése látható a bőr, más színe lesz a bőrnek. Amennyiben a máj tisztulása megindult, úgy a gyógyulás egész sorozatát vonja maga után. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata, de a sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket. Mind ezeken kívül a zöldség fogyasztása jól hat az emésztésre, megakadályozza a puffadást és a székrekedést is.

A sárgarépa az a növény melyet egész évben fogyasztjuk, akár főzve, párolva vagy nyersen. Hozzájutása sem jelent gondot, mert a piacokon könnyen beszerezhető. Hazánkban nagy mennyiségben szabad földön termesztik. Magyarország egyes részein a növény levelét, szárított formában teaként is használták mivel úgy vélték, hogy vérnyomás csökkentő hatással bír, - de az ételbe ne főzzük, mert mérgező hatása van. A sárgarépa fogyasztása a felsorolt jó tulajdonságok miatt, mindenkinek ajánlatos!

SÜLT SÁRGARÉPA KAPROS MÁRTÁSSAL

Hozzávalók :

4 szál sárgarépa (60 dkg),

2 dl kefir,

1 evőkanál szárított kapor,

só,

étolaj a sütéshez.

Elkészítés:

A megtisztított sárgarépát nagyon vékony karikákra vágjuk. Tiszta konyharuhán leszárítjuk, majd az olajat felforrósítjuk, és a sárgarépát apránként a forró olajba dobjuk. Ha megsült, meleg tányérra rakjuk, de nem fedjük be, nehogy szívóssá váljon. Közben a kefirt összekeverjük a kaporral és megsózzuk. Végül a ropogós sárgarépát a kapros kefirbe mártogatható.