Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

PetrezselyemEz egy széleskörűen termelt növény, mert a februári petrezselyemzöld, a petruska, értékes termény. Az ősszel a földben bennhagyott gyökerek igen korán meghozzák a friss üde zöld levelüket (még télen is lehet használni). A növénynek nem a tápértéke az ami számottevő, inkább a ízesítőképessége az amit mi magyarok igen gyakran használunk. Pl. a húslevesnek és még sok más ételnek az egyik legfontosabb kelléke. Vad alakja a Földközi-tenger környékén teremnek, főleg patakok nyirkos kavicsos területein. Lehet, hogy a neve is a sziklával kapcsolatos (latinul: petra).

A növény két éves: első évben a lombja és a húsos gyökere fejlődik ki, majd a második évben magszárat fejleszt. Két fajtáját ismerjük: az egyik a gyökérpetrezselyem, mely erős karógyökeret fejleszt, a másik a metélőpetrezselyem, mely az utóbbi időben igen népszerű lett, gyökere elágazó és a lombja nem jelentős, és az íze se olyan intenzív, mint a gyökérpetrezselyemnek.

Termesztése nem igényes, a hideget jól tűri és a napfényigénye sem jelentős, egyedül arról kell gondoskodni, hogy ki ne száradjon, fontos a rendszeres öntözés. Vetését már márciusban meg lehet kezdeni, de az apró magok nagyon nehezen hajtanak, ki ha a talajban nincs megfelelő nedvesség. Az összevágott levele alufóliába csomagolva, és mélyhűtőbe helyezve olyan friss marad, mintha most vágták volna le a tövéről.

A télre való tartósítása szárítva is történhet, ilyenkor a levelet szellős napos helyre helyezzük, és kb. egy hét alatt meg is szárad, majd a száraz levelet összedörzsölve zárt üvegekbe helyezzük, így egész télen lesz petrezselymünk. Gyökereit pincében tároljuk, de erre inkább a kései fajta az, ami a legalkalmasabb.

A konyhában a petrezselymet leves ízesítésre, díszítésre használjuk. Az egyik legfinomabb tavaszi eledelünk a petrezselymes újburgonya, de főtt rizsnél is lehet használni. Persze az nagyon kevesen tudják róla, hogy a petrezselyem egyben gyógynövény is: a gyökeréből, a lombjából veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák lehet készíteni.

A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos. Azért azt jó tudni, hogy a vesebetegek és a várandós anyák, csak óvatosan, és mértékkel fogyasszák, mivel az illóolaj (apiol) abortív szer, az anyaméh simaizomzatának összehúzódó képességét fokozza.

Petrezselymes rakott hús


Hozzávalók:
4-5db egész csirkecomb, 1kg gomba, 1kg burgonya, 1 pohár tejföl, 3 csomag petrezselyemzöld, kevés olaj vagy zsír

Elkészítés:
A csirkecombokat zsíron megfuttatjuk, nagyon puhára pároljuk. Amikor kihűlt, kiszedjük a csontokat, lehúzzuk a bőrét, és apróra vágjuk a húst. A szaftot összekeverjük 1 kis pohár tejföllel. A krumplit és a gombát uborkaszelőn leszeljük, a petrezselymet apróra vágjuk. Egy kizsírozott edény aljára teszünk egy sor krumplit, kicsit megsózzuk, erre szórunk a húsból, erre egy sor gomba kerül, megszórjuk petrezselyemmel, meglocsoljuk a tejfölös szafttal, maj addig ismételjük, amíg el nem fogy, a lényeg, hogy a tetejére krumpli kerüljön.

Végül ráöntjük a maradék szaftos tejfölt. Lefóliázzuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A végén levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét. Salátát adunk hozzá. Csirkecomb helyett készíthetjük pulykahúsból is.