Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

BodzaA május vége és június eleje a bodzavirág, a nyár vége pedig a bodzabogyó szezonja. A bodza Magyarországon őshonos növény, és az itt élő nép tudatába igen jól bevésődött. Hova tartózásával kapcsolatban a tudósok nem igazán tudtak megegyezni, mivel egyesek szerint a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae), mások a loncfélék (Caprifoliaceae) családba sorolják. Úton útfélen megtermő növény, virága fehér és igen kellemes illattal rendelkezik. A növénynek nemcsak a virágát, de a bogyóját is fel szokták használni, többek közt borfestésre.

Vannak, akik a virágát palacsinta tésztába mártva kisütik, és porcukorral fogyasztják, igen finom csemege, de lekvárt, bort, szörpöt is lehet készíteni belőle. Mivel egész nyáron virágzik, nem nehéz hozzáférni, de a begyűjtésnél figyeljünk arra, hogy benzingőzmentes helyen szedjük le. Télire a leszedett virágot meg kell szárítani, és száraz levegős, de mégis zárt porcelánedénybe kell, hogy tároljuk. Ennek ellenére valamikor régen nagyanyáink vászonzacskóban tartották. Télen kiváló teát lehet készíteni belőle.

Szinte mindegyik gyógynövényes könyv és kiadvány megemlíti a bodzát, mivel gyógyító hatású növény. Maga a bodzavirág, gazdag flavonoidokban, és kiváló antioxidáns forrás. Immunrendszer serkentő és izzasztó hatása végett, kiválóan alkalmas a meghűléses betegségekre, mivel a lázat is csillapítja. Enyhe hashajtóhatással rendelkezik. Használják, herpesz, fülgyulladás, reumás betegségeknél is. A bodzabogyó igen magas vitaminforrással rendelkezik: C-, A-, B-vitamin, de az ásványi anyagairól sem szabad megfeledkezni: magnézium, kalcium, kálium, vas, foszfor. Terméséből elsősorban dzsemet készítenek, jó vizelet-, és hashajtó hatása miatt kiválóan tisztítja a vesét. Továbbá köhögéscsillapításra és vértisztításra is alkalmas.

Bodza teakeverék meghűlésre:

Hozzávalók:

Kb. 3 dkg szederlevél, 3 dkg bodzavirág, 3 dkg hársfatea, 3 dkg borsmenta.

Elkészítése:

1 csészényi forró vízhez (kb. 2,5 dl) adjunk 2 evőkanál teakeveréket. Fedjük le és hagyjuk ázni 10 percig. Majd szűrjük le, és langyosan fogyasszuk.
Főzött bodzavirág szörp:

Hozzávalók:
7-8 db nagy bodzavirág
3 l víz
1-1,2 kg cukor
2-3 db citrom
25-50 db citrompótló

Tartósítószer

A citromokat megmossuk és felkarikázzuk, és egy 5 l-es 3 l vizet öntünk és elkeverünk benne egy kis kanálnyi tartósítószert. Beletesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat úgy, hogy a víz teljesen ellepje, és naponta többször megkeverjük, majd 5-6 napon át állni hagyjuk, végül leszűrjük és hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot és citrompótlót. Amikor a cukor feloldódott, felforraljuk, majd kihűlés után üvegekbe töltjük.