Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

ZöldhagymaA tél elmúlása után a legelső szabadföldi növény az újhagyma, melynek fogyasztását nyersen ajánlott. Az újhagyma a vöröshagyma elültetéséből keletkezik, mégpedig a sűrűre vetett hagyma ritkítása következtében. Igen jelentős a növény B1, B2, C-vitamin, nikotinsav, vas, jód, kálium, foszfor, szelén, kalcium, cink, és illóolajtartama ezért jobb, ha nyersen önmagában, vagy salátába keverve fogyasztjuk. Az újhagymának nem csak a hagyma részét, de a zöld szárát is felhasználjuk. Az újhagyma termesztése nem igényel komolyabb gondozást. Téli időszakban is fontos, hogy legyen friss zöldségünk, mivel ezen időben igen kevés a zöldség választéka. Bizonyára sokan hallottak már a hagyma hajtatásáról, melynek következtében télen is használhatunk a salátánkba friss újhagymát.

Erre a műveletre legjobb egy olyan hagymát választani, amelyik már elkezdett gyökeret hajtani, vagy a hagyma tetején már megjelent a zöldje. Az ilyen hagymák általában kissé megpuhulnak, és már nem igazán alkalmasak a főzésre, de a közepében már kezd kialakulni az újhagyma. Az ilyen hagymát a következő módon lehet hajtatni: vegyünk egy poharat, melynek a mérete kb. akkora legyen, mint a hagyma mérete.

Ebbe a pohárba vizet öntünk, de csak annyit, hogy a hagyma belehelyezésekor csak a hagyma gyökere kerüljön a vízbe. Mivel a méretük azonos, és így nem az egész hagyma ér a vízbe, ezzel elkerülhetjük a rothadás veszélyét, és a hagyma is tovább áll el. A vizet naponta cseréljük, és ahogy kihajt a hagyma zöldje, (eléri azt a nagyságot melyből már érdemes vágni) lehet vágni belőle. A hagyma hajtatására az egyik legideálisabb hely az ablakpárkány. Persze nem lehet a végtelenségig használni csak addig, amíg a hagyma tartaléka engedik, mert a zöld levelek csak addig növekszenek. A saját hagyma hajtatással mindig lesz friss újhagyma a salátába, ezért próbálja ki Ön is!

Újhagymás saláta recept

Hozzávalók:
80 dkg zöldbab
1 csokor újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 e.k. borecet
4 e.k. Olíva olaj

Elkészítés:
Sós vízben megfőzzük a zöldbabot, majd leszűrjük, és lecsöpögtetjük, végül kihűtjük. Egy salátástálba beleöntjük az ecetet, az Olíva olajt majd megszórjuk sóval, borssal, végül jól összekeverjük. Ezek után hozzáadjuk a felkarikázott hagymát, fokhagymát, és az olíva olajt. A végén zöldbabot az öntetbe keverjük, és tálalásig hűtőszekrényben érleljük.