Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

Az uborka (Cucumis sativus)Egyes kutatások szerint Afrika trópusi területeiről származik, mások szerint viszont Indiából került hozzánk. Hazánkban ezt a növény igen régóta ismerjük és termesztjük. Az uborka a konyhakertek elmaradhatatlan növénye. Az uborkavetésnél arra kell figyelni, hogy a sortávolság 100-140 cm, a tőtávolság pedig 20-30 cm legyen. Túl mélyre vetni nem szabad, és az öntözésről sem szabad megfeledkezni, mert igen vízigényes növény . Valamikor régen a különböző kutatásokból arra lehetett következtetni, hogy már Délkelet-Ázsiában a Krisztus előtti évekből találtak uborkamagot, és mivel ezt az állítást különböző bizonyítékok is alátámasztják, ezért akár igaz is lehet.

A növényről sokáig azt hitték, hogy mérgező, ezért nem igazán tartozott a kedvelt zöldségek közé. Ezek után talán nézzük meg, hogy mire is jó az uborka? Ez a növény igen egészséges zöldség, mivel a tápértéke igen jelentős. Víztartalma igen magas, de ezen kívül rendkívül sok vitaminnal rendelkezik. Többek közt sok benne az A1, B1, B2, B6, C-vitamin, vas, kalcium, nátrium, és szénhidrát tartalma. Magas káliumtartalma miatt segíti a veseműködését. Az uborka legnagyobb értéke a héjában van. Magát a növényt külsőleg és belsőleg is használják, és a kozmetika is szívesen használják. Különböző arcpakolásokat bőrtisztító szereket készítenek belőle, de a levét vagy magát a növényt, összezúzott formában rovarcsípés esetén is lehet használható. Régen égés ellen is alkalmazták, mert a megégett bőr nem hólyagosodott fel. Valamikor Egyiptomban a rabszolgáknak, szomjoltás ellen használták. Nos, ilyen sok jó hatással rendelkezi az uborka, amit igen gyakran fogyasztunk!

Kovászos uborka

Hozzávalók:

1 db 5-l-s üveg
3-4 kg uborka 6-8cm
1 csomag kapor
1 fej fokhagyma
6 db babérlevél
5-10 szem feketebors

1 szelet kenyér

Elkészítés:

Az uborkát jól megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszanti irányban behasítjuk (kb. 2 cm hosszan). Majd veszünk egy 5 literes üveget melynek aljára fél csomag kaprot és kb. 4-5 gerezd fokhagymát, babérlevelet és 5-10 szem feketeborsot, rakunk. Ezek után az uborkát körkörös formában az üvegbe helyezzük. Ha ez kész van akkor fél liter langyos vízbe kb. egy evőkanál sót teszünk, és jól elkeverjük, végül az uborkára öntjük. Végül, az uborka tetejére rárakjuk az egy szelet kenyeret és kaprot (a kenyeret a sós víz mindenképen lepje el), majd kirakjuk a napra, hogy megérjen. Kb. 4-5 nap kell ahhoz, hogy kész legyen! Amennyiben nem fogyasztjuk el rögtön, akkor leszűrve a hűtőbe kell tárolni (a leve is nagyon finom).