Őszi- téli időjárásban, amikor hideg nyirkos az idő, nincs napsütés, na akkor van igazán szükségünk erre az egészséges gyümölcsre, ami sajnos nem nálunk terem. A banán a trópusokon elterjedt egyszikű, lágyszárú növény, mely gyakran fatermetűvé is megnő. Levelei egymást takarják, lecsüngő összetett fürtvirágzata van. Évente kb. 60-70 kg utóérő gyümölcsöt, terem. Termése bogyós termés. Ma a statisztikai megfigyelés szerint Ecuador áll az első helyen banánkivitel szempontjából. A banánban található ásványi anyagok, vitaminok jótékony hatása régóta ismert.
Van benne fehérje, rost, zsír, szénhidrát, kálium, magnézium, és kalcium is, és egy banán energiatartalma 140 kcal. Nézzük mire is jó a banán!
- Mivel lúgtöbblettel rendelkezik, ezért egyensúlyba tartja a szervezet sav-bázis háztartását.
- A vérnyomásra a magnézium és kálium az, ami segít a rendbe tartásában, de a gyógyszert nem helyettesíti.
- A B6 vitamin gyakran okoz szédülést, fáradságot, és még a hajhullásnál is segít.
- A banánban lévő triptofán nevű aminosav segít az alvászavarban szenvedőknek. Amennyiben ezt tejjel keverjük, akkor még jobb hatást érünk el, mert a tejben nyugtató anyag is található, és a szervezet a triptofánból melatonin nevű alváshormont termel.
- Az izomgörcsök elkerülése végett is ajánlható a banán fogyasztása, mert segít a normális magnéziumszint fenntartásában.
- A banánban lévő kálium a szívet is védi, ezért a sportolók szívesen fogyasztanak könnyű banánturmixokat.
- Erről a gyümölcsről azt tartják, hogy lassítja az öregedést is, mert A,- C,- és E vitamint tartalmaz.
- Segít a depresszió, ingerlékenység és nők menstruációs panaszain is.
- Magas kalcium tartalma miatt”gyógyszernek” is minősítik, mivel a szervezetnek nagyon nagy szüksége van a csontritkulás ellen, melyben a B6-vitamin és a cink is hozzájárul a kellemetlen problémák enyhítésére.
Jellegzetes illatú húsát, frissen de akár szárítva, aszalva is lehet fogyasztani. A gyümölcsöt éretlenül szedik le, és az értékesítés helyén utólag érlelik. Magyarország az egyik nagy banán érlelő országok közé tartozik. (90-95% páratartalom és 14-15 o C hőmérsékleten lehet tárolni).
Banán szexi bundában
Remek alkalom ezzel a nyalánksággal kedveskedni szerelmünknek Valentin-napra.
Hozzávalók:
4 db kisebb méretű banán, 4 lap rétestészta, 6 dl étolaj a sütéshez.
Karamellszószhoz: 30 dkg cukor, 1 evőkanál vaj, 3 dl tejszín.
Elkészítése:
Hámozzuk meg a banánokat, majd tegyük a széthajtott réteslapra. Göngyöljük fel, és a széleit kissé csavarjuk el, mintha szaloncukrot csomagolnánk.
Forrósítsuk fel az olajat egy kis lábasban, tegyük bele a becsomagolt banánokat, majd közepes lángon mindkét oldalát süssük ropogós pirosra, ha elkészült szedjük át egy konyhai kéztörlővel borított tányérra. A karamellszószhoz szórjuk a cukrot egy kis lábasba, és hevítsük addig, míg szép aranysárgára nem pirul. Tegyük hozzá a vajat, keverjük el benne, majd öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk pár percig, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Tálaljunk egy sült banánt nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral, majd a csorgassuk meg a karamellszósszal. Friss mentaággal dekoráljuk.