Pillangós virágúak családjába tartozó egynyári növény. A csicseriborsót a népnyelvén bagoly borsónak is szokták nevezni. Termése világos színű hüvelytermés, mely önporzással termékenyül meg. Egy, egy hüvelyen általában 1-3 mag található, gömbölyű, sárgás színű, és nagysága kb. akkora mint egy mogyoró, bár az íze inkább a dióra emlékeztet. Ezt a növényt már a rómaiak és a görögök is ismerték, és szívesen fogyasztották. Itt az ideje, hogy megismerjük a növény jótékony hatását az egészségre.
Több kutatások támasztotta alá, hogy a csicseriborsó rendszeres fogyasztásával elérhető, hogy a koleszterinszint csökkenjen, így csökkenhet a szív-és érrendszeri betegségek száma is. Ami még nagyon fontos, hogy a cukorbetegek vércukorszint emelkedését is jó irányba befolyásolja, mivel étkezés után lassítja annak emelkedését. Magas fehérje és a rosttartalma kitűnően alkalmas, hogy megelőzze a székrekedési problémákat, illetve rendbe tartsa azt. Alacsony zsírtartalma miatt a sportolók és az idősek is szívesen használják az étrendjükbe. A növényben még karotin illetve E-vitamin is található. Egy időben a csicseriborsó kissé feledésbe merült, de napjainkban az egészséges táplálkozás miatt már egyre többen keresik, és használják főzelékhez, salátákhoz, és még levest is készítene belőle, sőt még csicseriborsókrémet is. Használat előtt a borsót meg kell mosni, és kb. 12 órára (egy éjszakára) be kell áztatni. Különböző zöldségekkel lehet társítani, mint pl. a padlizsán, sárgarépa, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma stb.
Reméljük, hogy egyre népszerűbb lesz, és a mai háziasszonyok bevásárló listáján egyre gyakrabban szerepel.
Csicseriborsó-pástétom:
Hozzávalók:
1 csésze főtt csicseriborsó
1/2 csésze pirított szezám mag
1 ek. olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
2 ek. citromlé
egy kevés só
Elkészítése:
A borsót tegyük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és kb. egy órán keresztül főzzük, közben pirítsuk meg a szezámmagot. Amikor megfőtt a többi anyagot is hozzáadjuk és alaposan összeturmixoljuk. Ha szükséges, egy kis folyadékkal lazíthatunk rajta, friss petrezselyemmel ízesíthetjük. Hűtőben 3-4 napig eltartható. Magas rosttartalmú szendvicskrémet kapunk.