Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

HagymaEz a Jótékony hatású növény Közép- Ázsiából származik, és a liliomfélék családjába tartozik. Számos fajtáját megtalálhatjuk a piacon és az üzletekben. Sok féle vitamint tartalmaz: kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink, de még van benne B1,B2, B3, B5, B6,C-vitamin, folsav, biotin is. Az íze, az aromája és a többi összetevői miatt szinte minden ételnél szívesen használják a világba, de főleg hazánkban, mert nagyon kevés olyan ételünk van, amihez ne használnánk a vöröshagymát.

A vöröshagyma az egészség megőrzésében is nagy szerepet játszik, mert értékes fítovegyületeket tartalmaz, és ennek köszönhetően, nagy szerepet játszik a gyulladásos gyomor és bél betegségek gyógyításában. Olyan kénvegyületet tartalmaz mely, segít elpusztítani a Helicobacter Pylori nevű baktériumot, ami a gyomorfekély kialukálását idézi elő. A vöröshagyma héjában lévő hatóanyag az antihisztamin-kvercetin megakadályozza azokat az allergiás reakciókat melyek a gyulladásos bélbetegségeknél egyes ételek, idéznek elő. Kitartó kutatások során rátaláltak a diallil-szulfid nevű hatóanyagra, mely segít a rákos sejtek leküzdésében, mivel a gyomorba kerülésével megnöveli a rákellenes hormonok mennyiségét.

Magas rosttartalma miatt segít az emésztésben, elsősorban a székrekedési problémákban, és a puffadást is megszünteti. Régen a megfázásos, influenzás időszakban szívesen használták köhögésre teaként, illetve a baktériumölő hatását használták a beteg gyógyítására. Íme egy recept: Hat fej meghámozott hagymát összedarabolva négy evőkanál mézzel, lefedve egy lábasba tesszük, majd ezt egy nagyobba, melyben forr a víz. Lassú tűzön kb. egy órát, forraljuk majd leszűrjük, és ebből naponta egy-két kanállal fogyasztunk. Hatóanyagának köszönhetően segít a nyák feloldásában. Szóljunk egy pár szót a szív védelmében is, mert ez a páratlan növény még ebbe is tud segíteni, ugyanis a héjában lévő antioxidánsok nagyon fontosak az egészség megőrzése végett. A koleszterinszint csökkentése érdekében kiváló és nélkülözhetetlen a vöröshagyma fogyasztása, mert segít a szív-és érrendszeri betegségek csökkentésben.

Megakadályozza a zsírok lerakodását amennyiben az étel mellé még egy fél hagymát is, elfogyasztanak. Tehát ezen túl a pörkölt mellé fogyasszunk hagymát is, mert azonnal kifejti jótékonyhatását a koleszterin ellen. Ne hagyjuk feledésbe menni nagyanyáink jól bevált receptjeit!

Hagymatea-receptek
Öntsünk egy edénybe fél liter vizet, majd tegyünk bele egy egész fej vöröshagymát. Főzzük körülbelül fél órán át, de az időközben elfőtt víz folyamatos pótlásáról ne feledkezzünk meg! Ha hőmérséklete fogyasztásra alkalmas, keverjünk el benne két evőkanál mézet. Figyelem a még forró hagymateába ne tegyük bele mézet - elillannak a hasznos vegyületek belőle.