Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

Sütőtök Saláta CsírkehússalA sütőtök származása és őshazája közép- és Dél-Amerika. Valamikor a maják, inkák, aztékok kedvenc táplálék közé tartozott. Európába, Amerika felfedezése után került, és igen hamar közkedvelt növénnyé vált. Igénytelensége miatt szinte minden területen remekül megél, minimális feltételek mellett. Magyarországon kukoricásba is szokták nevelni, mivel kevés a vízigénye, szinte a természetes csapadék mennyiség is elegendő számára. Szereti a napos vidéket, érzékeny a hőingadozásra.

Sokan nem is tudják, hogy ez a szegényes eledel, amit régen igencsak lenéztek mennyire finom és egészséges. Amit még érdemes megemlíteni, az hogy mindenki fogyaszthatja, legyen az akár felnőtt vagy gyerek. Halloweenkor lámpásokat készítenek belőle, melyeket ablakokba, kertekbe szoktak elhelyezni. Az utóbbi években igen keresett, és népszerű növény lett. Színe több féle lehet, akár szürke, fehér, zöld és sárga, de a formája is eltérő lehet fajtájától függően. A legelterjedtebb a bordázott, narancsszínű héjas kerek sütőtök, valamint a sonka alakú, narancssárga kanadai tök.

Felhasználása sokoldalú lehet, de a jellegzetes íze miatt főleg sütve fogyasztják, de készíthetünk belőle levest, köretet, turmixot és akár lekvárt is. A sütőtök könnyen emészthető, ezért pépes formában kisbabáknak is adható. Nézzük a tök jótékonyságát is! A növény sárga színe arra utal, hogy magas béta-karotin tartalma, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Ezen kívül E-vitamin, C vitamin, Magnézium, kálium és B vitamin is található benne. A nőknek kimondottan ajánlott, mivel magas vastartalommal rendelkezik. Diétánál is alkalmazható és variálható, mert száz gramm sütőtökben csak 80 kcal található. Most pedig egy nagyon finom étel receptjét szeretnék megosztani Önökkel!

Sütőtök saláta csirkehússal

Hozzávalók: 20 dkg csirkemell, 1 db sütőtök, 4 db főtt tojás, 2 dl majonéz, só, 1 dl méz, 1 csokor petrezselyem zöldje.

A tököt sütőben megsütjük, majd meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét és a metélőhagymát, majd a csirkemell kockákat, amelyet előzőleg kevés olívaolajon mézzel és egy kevés petrezselyem zöldjével lepirítottunk, sóval és borssal ízesítettünk. Azután hozzáadjuk a cikkekre vágott főtt tojásokat, és kevés – ízlés szerint – majonézzel és mustárral összekeverjük.