Életmód magazin
Napjainkban az egészséges táplálkozás témájában igen sok féle-fajta, egymással ellentmondásban lévő írások, vélemények jelentek meg. Így aztán ember legyen a talpán, aki el tud igazodni benne. Ezt a témát már igen sokan, és sok féleképen próbálták összefoglalni, illetve megközelíteni. Sokszor a szakirodalom is egymással igen ellentmondásos tanácsokkal látta el az olvasót. Az emberek szeretnének egészségesen táplálkozni, azonban ez nem mindig sikerül, mivel nem lehet mindenki ezen a téren képzett szakember. Szinte minden újságban megtalálható olyan fórum, mely napjaink egészséges táplálkozásával foglalkozik. Ezek a Táplálkozási Fórumok próbálják hasznos és jó tanácsokkal ellátni az érdeklődőket, ezért egy tizenkét pontos táplálkozási segítséget állítottak össze, melyet mindenki figyelmébe szeretnék ajánlani.
Padlizsánt egyre többen ismerik, és alkalmazzák hazánkban. Többféle elnevezése is létezik, ilyen pl. törökparadicsom, kékparadicsom. Változatos ételeket készíthetünk belõle, egészséges, egész érvben kapható, és még az ára is elfogadható.
Maga a növény Indiából származik, és a burgonyák családjába tartozik, és a törökök által került hazánkba. Ovális körte alakú, jellegzetes lila színû, de akár sárga, fehér, és még fekete is lehet. Belsejében apró magvak találhatók, a húsa szivacsos jellegû.
A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Ki ne evett volna gyermekkorában belõle. Jó bírja a hideget, de a meleget nem igazán szereti. Évelõ növény, kb. három, négy évig is eléldegél. Keserûfûfélék családjába tartozik, vastag levelei nyíl alakúak. Egész Európában megtalálható, de Amerikában és Ázsiában ismert. Kora tavasszal szinte a tavaszhírnökeként hajt ki, és a hosszú hónapok után igen nagy keletje van a piacon. Szinte az egész szervezetünket, felpezsdíti, és immunerõsítõ hatása igen nagy. Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, vasat, foszfort tartalmaz, de C- vitamin hatása is igen magas. Vizelethajtásra is alkalmas, és a népi gyógyászatban vértisztításra is alkalmazzák.
Mi magyarok úgy gondoljuk, hogy a paradicsom eredendõen magyar növény, vagy legalább is Európában honosodott, de valójában Peruból származik. Hazájában még ma is gyomnövénynek tartják. Mint általában nagyon sok fûszert, ezt is az Amerika felfedezõi hozták be Spanyolországon, és Portugálián keresztül Európába. Bogyós termés nagyon egészséges és számtalan fajtája ismert. A bogyók mérete, színe, alakja alapján ismerhetjük (sárga paradicsom, paprika paradicsom, alma paradicsom stb.).
Szinte az egész világon, így nálunk is számos ételt készítenek burgonyából. Külön szakácskönyvek léteznek melyek, a jobbnál jobb burgonyás ételek elkészítését írják le. A burgonya, a kenyér fogyasztása után a második legfontosabb táplálékunk, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar konyhában szinte nélkülözhetetlen. Igen változatosan lehet elkészíteni, ezért szinte minden ételhez köretként is nyugodtan tálalhatjuk. A burgonya XI században került Amerikából Európába.



