Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

Sóskás tollhegytésztaA mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Ki ne evett volna gyermekkorában belõle. Jó bírja a hideget, de a meleget nem igazán szereti. Évelõ növény, kb. három, négy évig is eléldegél. Keserûfûfélék családjába tartozik, vastag levelei nyíl alakúak. Egész Európában megtalálható, de Amerikában és Ázsiában ismert. Kora tavasszal szinte a tavaszhírnökeként hajt ki, és a hosszú hónapok után igen nagy keletje van a piacon. Szinte az egész szervezetünket, felpezsdíti, és immunerõsítõ hatása igen nagy. Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, vasat, foszfort tartalmaz, de C- vitamin hatása is igen magas. Vizelethajtásra is alkalmas, és a népi gyógyászatban vértisztításra is alkalmazzák.


Sóskás tollhegytészta


40 dkg bab (zöld)

1 fej hagyma
3 dkg (durvára vágott) mandula
10 dkg (friss) sóska
7 evõkanál olaj (olíva)
Fehérbors
3 dkg sajt (parmezán)
40 dkg tészta (tollhegy)

Elkészítése:

A babot 6 percig sós vízben megfõzzük, lehûtjük. A hagymát kis kockákra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket szeletekre daraboljuk. A mandulát zsír nélkül megpirítjuk. A sóskát alaposan megmossuk, a felét darabokra vágjuk. Fokhagymával, mandulával, 6 evõkanál olívaolajjal, sóval és borssal pürésítjük, turmixoljuk. A sóska másik felét finomra szeleteljük. A tollhegytésztát kétszeres mennyiségû sós vízben kifõzzük. Egy fokhagymagerezdet, a vöröshagymával, az olívaolajon, közepes hõmérsékleten 3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a babot, és 2 percig pároljuk vele. A tésztát leszûrjük, a babbal és a pürésített sóskával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a finomra vágott nyers sóskával serpenyõben összepirítjuk.

Italként félédes fehér pecsenyebort, pezsgõt ajánlunk.