Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

BurgonyaSzinte az egész világon, így nálunk is számos ételt készítenek burgonyából.  Külön szakácskönyvek léteznek melyek, a jobbnál jobb burgonyás ételek elkészítését írják le.  A burgonya, a kenyér fogyasztása után a második legfontosabb táplálékunk, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar konyhában szinte nélkülözhetetlen. Igen változatosan lehet elkészíteni, ezért szinte minden ételhez köretként is nyugodtan tálalhatjuk. A burgonya XI században került Amerikából Európába.

Az elsõ gubó egy Pedro De Cieza De Leon nevû fiatalember jóvoltából érkezett Spanyolországba, és indult hódító útjára. A burgonya egyik fõ tápanyaga a keményítõ.

Azok is fogyaszthatják, akik cukorbetegek, mert a benne lévõ szénhidrát igen lassan bomlik le, és sokáig tart a felszívódása. Ezért érezzük úgy, hogy sokáig nem vagyunk éhesek. Igen magas fehérjével rendelkezik, átlagosan 3 gr, ami a hússal és a tejjel egyenértékû. 

A burgonya nem hizlal, mert a benne lévõ szénhidrát igen kevés, (ellentétben a rizzsel) 100 gr burgonyában összesen 20 gr az, ami megtalálható. C-vitamint is tartalmaz, de ez a fõzéssel csökken. Tartalmaz még Káliumot, kalciumot, vasat és foszfort is, és magas a rost tartalma is. Régen a fogságból haza térõ katonák elmondták hogy, az ottani felcserek a nyers krumplinak a héját alkalmazták gyomorfekély, gyomorfájás gyógyítására.  Gyomorrontás esetén még a mai napig is a sós vízben fõtt burgonya igen hasznos. Ezen kívül még szépítõszerként is alkalmazzák, különbözõ arcpakolások csodát tesznek a bõrrel.

Figyelem!
Azokat a burgonyákat, melyeken hámozáskor zöld részt látunk, ki kell dobni, vagy nagyon vastagon kell hámozni, mivel mérgezõ anyagot tartalmaznak!

Gazdag lencseleves burgonyával és sonkával:

30 dkg lencse, 2 tk. vaj, 1 vöröshagyma apróra vágva, 1 zúzott fokhagymagerezd, 5 dl víz, 1 babérlevél, 1/4 tk. szárított zsálya, 4,5 dl csirkealap lé, 25 dkg burgonya kockára vágva, 1 ek. sûrített paradicsom, 12 dkg füstölt sonka kockára vágva, só, bors, petrezselyem.

Elkészítése:

A lencsét válogassa ki, öblítse át hideg vízzel, és csepegtesse le. Fazékban, vagy tûzálló edényben forgassa olvasztott vajba közepes lángon a vöröshagymát, a sárgarépát és a fokhagymát, majd lefedve kevergetés mellett 4-5 percig párolja, hogy a vöröshagyma üveges legyen.

Keverje a zöldségekhez a lencsét, öntse bele a vizet, szórja bele a babérlevelet és a zsályát. Forralja fel, majd takaréklángon, lefedve 10 percig fõzze. Öntse hozzá az alaplét, tegye bele a burgonyát, a sûrített paradicsomot és a sonkát. Ismét forralja fel, majd lefedve 25-30 perc alatt fõzze puhára a zöldségeket.

Sóval, borssal ízesítse, dobja ki a babérleveleket. A levest merje elõmelegített tányérokba, s friss petrezselyemmel díszítse.