Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

FokhagymaA fokhagymát, mint fűszernövényt régóta ismerjük, és szívesen használjuk szinte minden ételhez. Jótékonyságát és gyógyító hatását az emberi szervezetre különböző kutatások során derítették ki. A fűszernövény őshazája Ázsia, de ma már szinte nincs olyan ország, ahol ne ismernék mint gyógy és fűszernövényt. Érdekes formája, akár a konyha dísze is lehet, főleg akkor, ha azt összefonva tároljuk, felakasztva a konyha falán. A növényt több mint kétszáz féle vitaminnal rendelkezik, de emellett különböző értékes ásványi anyagokat is tartalmaz.

Ezek a vitaminok, ásványi anyagok segítenek a betegség megelőzésében, és a már kialakult betegség leküzdésében is. Napjaink egyik leismertebb megoldatlan problémája az emberiségnek a szív és érrendszeri betegségek, mely már világméreteket ölt. A fokhagyma segít a normális vérnyomás rendbe tartásában, megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását, és vértisztító hatással is bír. Az elmúlt kutatások alapján igen nagy szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében. Korunk másik komoly betegsége, amire a fokhagyma szintén igen jó hatással van az a candidiasis. Ezek a gombák elszaporodnak a tápcsatornában, és különböző kellemetlen bél problémákat okoznak. (pl. hadpuffadást, hasmenést) Meg kell még említeni azt is, hogy nemcsak a Candida ellen, de más parazita illetve káros baktériumok ellen is felveszi a harcot a fokhagyma, mert Antimikrobális hatással rendelkezik. Sajnos manapság kevés ember mondhatja el magáról, hogy nincsenek ízületi problémái, de a fokhagyma ebben az esetben is a segítségünkre siet. A következők szerint készíthetünk fokhagymás masszázs olajat: Néhány gerezd foghagymát tisztítás után összetörünk, és egy üvegbe helyezzük, majd 2-3 dl olíva olajat öntünk rá, majd lezárjuk, és egy pár napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és már is kész az olaj. Az elfáradt, fájós végtagokat ezzel kenegethetjük.

Fogyasztása nyersen, a fokhagyma összeroppantása után egészbe le is lehet nyelni. Persze van, aki ezt a gyomra miatt nem teheti meg, mert nem bírja akkor kapszula formájában is, fogyaszthatja. Ebben az esetben egy kapszula felér egy egész fej fokhagyma elfogyasztásával, és nem utolsó sorban a hagyma szagát sem lehet érezni. Szóval használjuk, fogyasszuk ezt a páratlan fűszernövényt, mert ez nagyon sokat tehet az egészségünkért.

Végszóként egy utolsó jó tanács: ha influenzásak lennénk, akkor mindenképen fogyasszunk fokhagymát, mert arra is jótékonyan hat!

Fokhagyma krémleves

5-6 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 húsleveskocka
1,5 l víz
1,5 dl főző tejszín
só, bors, szerecsendió

A megpucolt fokhagymagerezdeket áttörjük, majd a felolvasztott vajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és a húslével fokozatosan felöntjük, közben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk frissen reszelt szerecsendióval. Felforraljuk, majd lassú tűzön még 5 percig főzzük. A tűzről levéve a fokhagyma krémleveshez hozzáadjuk a tejszínt, így krémesebb levest kapunk. Tálaláskor, a fokhagyma krémleves tetejét díszíthetjük snidlinggel, vagy kevés sajttal is megszórhatjuk. Pirított kenyérkockát, vagy levesbetét gyöngyöket kínálhatunk még hozzá