Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

Töltött paradicsomMi magyarok úgy gondoljuk, hogy a paradicsom eredendõen magyar növény, vagy legalább is Európában honosodott, de valójában Peruból származik. Hazájában még ma is gyomnövénynek tartják.  Mint általában nagyon sok fûszert, ezt is az Amerika felfedezõi hozták be Spanyolországon, és Portugálián keresztül Európába. Bogyós termés nagyon egészséges és számtalan fajtája ismert.
A bogyók mérete, színe, alakja alapján ismerhetjük (sárga paradicsom, paprika paradicsom, alma paradicsom stb.).

A paradicsom piros színe a benne lévõ likopin, illetve béta- karotin mennyiségétõl függ. A lédús gyümölcsben magas cukor, C-vitamin található, de ezen kívül almasav,  citromsav, E- vitamin, kálium, magnézium is van benne.  A növény egyik legfontosabb vitaminja az A-vitamin, mely segít a májbetegségben, vértisztításban és az immunrendszer erõsítésében is.

A paradicsom azon kevés növények közé tartozik, melyben likopin (antioxidáns) található és ezzel segít a káros szabadgyököket megkötni, valamint szabályozni a koleszterint. Jó hatással van az emésztésre és még vízhajtásra is alkalmas. A növény fogyasztásával elõsegíthetjük az érrendszer rugalmasságát is.

Fõzés során sem bomlik le!

A paradicsomot a kozmetikában is elõszeretettel használják, mert a benne lévõ savak hatására remek arctisztító, de akár még pakolás is készíthetõ belõle.

Töltött paradicsom:

4 db paradicsom
40 dkg darált hús
1 tojás
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
Petrezselyem
Só, bors
Kakukkfû
Vaj v. margarin
Zsemlemorzsa

Elkészítése:

A paradicsom tetejét levágjuk, félre tesszük, egy kávéskanállal kiürítjük a belsejét. A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet finoman felszeleteljük és alaposan  összekeverjük a darált hússal, tojással, kakukkfûvel, sóval, borssal. Az elkészített tölteléket betöltjük a paradicsomokba, majd ráhelyezzük a tetejét, meghintjük egy kis zsemlemorzsával és ráhelyezünk egy darab vajat. A paradicsomokat elhelyezzük egy sütõbe illõ tálba és 200 fokon 45 percet sütjük. 20 perc után adhatunk hozzá egy kis rizst és felöntjük paradicsomos vízzel, hogy ellepje a rizst.