A bogyók mérete, színe, alakja alapján ismerhetjük (sárga paradicsom, paprika paradicsom, alma paradicsom stb.).
A paradicsom piros színe a benne lévõ likopin, illetve béta- karotin mennyiségétõl függ. A lédús gyümölcsben magas cukor, C-vitamin található, de ezen kívül almasav, citromsav, E- vitamin, kálium, magnézium is van benne. A növény egyik legfontosabb vitaminja az A-vitamin, mely segít a májbetegségben, vértisztításban és az immunrendszer erõsítésében is.
A paradicsom azon kevés növények közé tartozik, melyben likopin (antioxidáns) található és ezzel segít a káros szabadgyököket megkötni, valamint szabályozni a koleszterint. Jó hatással van az emésztésre és még vízhajtásra is alkalmas. A növény fogyasztásával elõsegíthetjük az érrendszer rugalmasságát is.
Fõzés során sem bomlik le!
A paradicsomot a kozmetikában is elõszeretettel használják, mert a benne lévõ savak hatására remek arctisztító, de akár még pakolás is készíthetõ belõle.
Töltött paradicsom:
4 db paradicsom
40 dkg darált hús
1 tojás
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
Petrezselyem
Só, bors
Kakukkfû
Vaj v. margarin
Zsemlemorzsa
Elkészítése:
A paradicsom tetejét levágjuk, félre tesszük, egy kávéskanállal kiürítjük a belsejét. A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet finoman felszeleteljük és alaposan összekeverjük a darált hússal, tojással, kakukkfûvel, sóval, borssal. Az elkészített tölteléket betöltjük a paradicsomokba, majd ráhelyezzük a tetejét, meghintjük egy kis zsemlemorzsával és ráhelyezünk egy darab vajat. A paradicsomokat elhelyezzük egy sütõbe illõ tálba és 200 fokon 45 percet sütjük. 20 perc után adhatunk hozzá egy kis rizst és felöntjük paradicsomos vízzel, hogy ellepje a rizst.