Padlizsánt egyre többen ismerik, és alkalmazzák hazánkban. Többféle elnevezése is létezik, ilyen pl. törökparadicsom, kékparadicsom. Változatos ételeket készíthetünk belõle, egészséges, egész érvben kapható, és még az ára is elfogadható.
Maga a növény Indiából származik, és a burgonyák családjába tartozik, és a törökök által került hazánkba. Ovális körte alakú, jellegzetes lila színû, de akár sárga, fehér, és még fekete is lehet. Belsejében apró magvak találhatók, a húsa szivacsos jellegû.
Egynyári növény, júliustól a fagy beálltáig létezik. A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, szinte minden ételben megtalálható. Mint minden zöldség a padlizsán is tartalmaz vitaminokat. Legtöbb a C-vitamin és ásványi anyagokat, rostokat találhatunk benne. Energiaértéke alacsony, a természetgyógyászok szerint vérképzõ, vízhajtó, bélgyulladás gátló, hurutoldó hatással bír. Emészthetõségét az elkészítés módja határozza meg. A padlizsán nyersen való fogyasztása nem ajánlott!
Felhasználási módja igencsak sok féle lehet.
Padlizsánpástétom
Hozzávalók:
1 nagyobb sütõben grillezett padlizsán, só, õrölt bors
A sütõben a padlizsánt megsütjük, majd fa vagy mûanyag kanállal a belsejét a magokkal együtt egy edénybe kikaparjuk. (a forró padlizsánt egy percre hideg víz alá tesszük, így könnyebb vele bánni)
Hozzáadjuk a sót, borsot, de a következõ fûszerekkel tovább is ízesíthetjük: ilyen lehet a fokhagyma, olíva olajon megfutatva vöröshagyma, mustár, citromleve, zöldpetrezselyem. Végül az egészet turmix géppel pépesítjük.
Húsok mellé, illetve pirítós kenyérrel fogyasztható, és egy pohár fehérbort ajánlanánk hozzá.