
Sóskás tollhegytészta
40 dkg bab (zöld)
Só
1 fej hagyma
3 dkg (durvára vágott) mandula
10 dkg (friss) sóska
7 evõkanál olaj (olíva)
Fehérbors
3 dkg sajt (parmezán)
40 dkg tészta (tollhegy)
Elkészítése:
A babot 6 percig sós vízben megfõzzük, lehûtjük. A hagymát kis kockákra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket szeletekre daraboljuk. A mandulát zsír nélkül megpirítjuk. A sóskát alaposan megmossuk, a felét darabokra vágjuk. Fokhagymával, mandulával, 6 evõkanál olívaolajjal, sóval és borssal pürésítjük, turmixoljuk. A sóska másik felét finomra szeleteljük. A tollhegytésztát kétszeres mennyiségû sós vízben kifõzzük. Egy fokhagymagerezdet, a vöröshagymával, az olívaolajon, közepes hõmérsékleten 3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a babot, és 2 percig pároljuk vele. A tésztát leszûrjük, a babbal és a pürésített sóskával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a finomra vágott nyers sóskával serpenyõben összepirítjuk.
Italként félédes fehér pecsenyebort, pezsgõt ajánlunk.
Italként félédes fehér pecsenyebort, pezsgõt ajánlunk.