Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

ZöldbabNyáron a kultúrnövények között az egyik legértékesebb tápértékkel rendelkező növény a zöldbab. Valamikor régen a növény a szegényebb réteg eledelének számított, ami ma már nem igaz. Népies nevén paszulynak vagy fuszulykának hívják. A növény a hüvelyesek családjába tartozik, akár a borsó. Származási helye Mexikó, ahol valamikor az indiánok egyik fontos ételének számított. Európa területére kb. XVI. századba került át, de a népszerűségét csak később szerezte meg. Fajtáját illetően, létezik bokor illetve karóbab, de mindkettőt termelik zöld illetve szárazbabnak is.

Hazánkban inkább a sárgahüvelyű babot fogyasztják szívesebben, ellentétben Nyugat-Európával, mert ott inkább a zöldbab az, ami népszerűbb. A fiatal babnak a hüvelyét fogyasztjuk, majd amikor beérett, akkor a szárazbab az, amit felhasználunk (fejtett bab). Télire mind kettőt el lehet raktározni: a zöldbabot zsenge formájában mélyhűtőbe rakjuk, míg a szárazbabot vászonzacskóba vagy üvegbe rakva tartjuk.

A bab egyik fő ellensége a zsizsik, mely beköltözik a babszemekbe, átfúrva azt. Ezért hűvös helyen érdemes tárolni. A növény igen kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért igen fontos eledelnek számít azoknak, akik fogyókúráznak. A zöldbabban jelentős B1-, B2-és C-vitamin található, és a rosttartalma is jelentős. A cukorbetegek számára nagyon fontos, mert szabályozza az inzulin mennyiségét a vérben.

A száraz babhéjból készült teának vércukorcsökkentő és vizelethajtó hatása van. Régebben inkább a bab magját fogyasztották, míg napjainkban inkább a zöldhüvelyek fogyasztását részesítik előnyben. A reformkonyha megjelenésével a zöldbab szinte nélkülözhetetlen, mivel könnyen emészthető, és igen sok féle képen fel lehet használni. Vannak, akik csak sós vízben megfőzve, majd sajttal és tejföllel ízesítve tálalják.

Persze azt se feledjük, hogy a zöldbab kiváló alapanyaga a különböző salátáknak is. Csupán érdekességként szeretném megemlíteni a "Piedone" sorozatot, melyben Bud Spencer kimondottan szereti a babos ételeket, Pl. hagymásbab.

Hagymás bab


Hozzávalók:


40 dkg hagyma (akár lila is lehet)
3 dkg fokhagyma
3 konzerv bab (azért konzerv, mert azt nem kell főzni órákig)
30 dkg füstölt szalonna
1 üveg gomba (nem szükséges)
Liszt
Piros paprika
Piros arany

Elkészítés:

Felszeljük a szalonnákat, a vöröshagymát, majd nagy serpenyőben pirítjuk, amíg a vöröshagyma üveges lesz. Amennyiben gombát is adunk hozzá, akkor azt is a hagymához adjuk. Végül hozzáöntjük (levükkel együtt) a babkonzerveket, és kb. 3 percig főzzük, majd beleszórjuk a foghagymát. Ezután kb. 1 dkg lisztet, ízlés szerint pirospaprikát, piros aranyat keverünk hozzá. Finom lángon addig rotyogtatjuk, míg a víz elfő. Kenyérrel, péksüteménnyel fogyasztható!