A shiitake Igazi Őshazája a Távol-Kelet, Kína, Japán és a Fülöp-szigetek, ott vadon is megél. Általában az elpusztult keményfájú fákon terem, ott érzi jól magát, ott adottak a feltételek a fejlődéséhez. Japánban és Kínában bükkön, tölgyön, dión, és juharon már nagyon régóta tenyésztik, mert az egészségre jó hatással van. Kínában téli vagy jó illatú gombának hívják, mert az illata valóban kellemes, egy kicsit a hagymára, fokhagymára emlékeztet. Hazánkban és Euróba nagy részén, csak a termesztet formáját ismerik.
Kinézetre a kalapjának a színe a világostól egészen a sötétbarnáig változhat. A közepe kissé sötétebb, és a bőre a száradás miatt egy kicsit foltos lesz. A mérete kb. 5-10 cm, és a fiatalabb gombák alsó részei kissé befele állnak, pödrődnek. Lemezei fehérek, majd vörös árnyalatba mennek át, besötétednek, barnulnak. A húsa pedig fehéres, enyhén sárgás színű.
Ez a gomba a Távol-keleti országokban hasonló szerepet tölt be, mint nálunk a kamillatea. Nagyon sok betegség esetén lehet használni, és az Őshazájában még a mai napig is használják, mint gyógyító étket. Ásványi anyagai közül meg kell említeni a káliumot, foszfort, kalciumot, valamint különböző nyomelemeket melyek megtalálhatóak benne, pl. a cink, és vas tartalma. Vitaminjai közé tartoznak a B és a D-2, illetve érdemes megemlíteni az úgy nevezett elővitamin tartalmát is, melyek a következők: a B1, B2, B3 vitamin. Távol- keleten gyógyító hatása miatt különböző betegségeknél használják: megfázás, influenza, tüdőgyulladás, székrekedés, májzsugor elhízás, érelmeszesedés, migrén, cukorbetegség, köszvény, vérnyomásproblémák, TBC, gyomorfekély, hepatitisz, és még szexuális zavarok kezelésre is. 1368-1644 között élt egy kínai orvos, Vu Sui aki nagyra becsülte a gombát, mert azt tartotta róla, hogy egészségesen és fiatalon tartja az embert, erről írásos feljegyzések is tanúskodnak. Persze shiitakéta gomba jótékony hatása nem egy hatóanyagának köszönhető, hanem azok együttes jelenléte az, ami gyógyít.
A shiitake gombát frissen, szárítva, darálva is lehet fogyasztani, és mint fűszer is nagyon közkedvelt. Általában az ázsiai szakácskönyvekben megtalálhatóak a gombára jellemző receptek. Az ételek legnagyobb százaléka főleg wokban készülnek. Különböző zöldségekkel, pl. paradicsommal, sárgarépával, cukkínivel párolva kiváló, de akár további zöldségeket is társítani, szóval végtelen a variációk lehetősége (pl. hús helyet is lehet használni). Friss gomba elkészítésénél a szárat el kell távolítani, de ha csak szárított gombánk van, akkor azt az elkészítés előtt fél órával meleg vízbe kell áztatni. Felhasználás előtt szűrjük le a vizet de, ne öntsük ki, mert értékes anyagok vannak benne, és ezt akár egy levesnél fel lehet használni. Sütésnél vigyázni kell, mivel a gomba színe barnás, ezért jobban oda kell figyelni arra, hogy meg ne égjen, vagy oda ne süljön.
Különben 100 gr gombában (friss) összesen csak 42 kalória található!
Csípős-savanyú pekingi leves
hozzávalók: 1 nagy szál póréhagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, kevés olaj, másfél liter víz, 3 marhahúsleves kocka, 1kaliforniai paprika, 4-5 shiitake gomba (remélem jól írtam), 1 sárgarépa, fél csirkemell, 1 mokkáskanál ázsiai citromfű, 1púpozott teáskanál őrölt gyömbér, 1 szárított csípős paprika, 3-4 evőkanál szójaszósz, kevés só ha szükséges, cérnametélt... :) , 3evőkanál étkezési keményítő, balzsamecet (itt tényleg nem tudok mennyiséget írni...ízlés kérdése)
Elkészítése:
a póréhagymát felkarikáztam, a fokhagymát apróra vágtam, majd kevés olajon kicsit megpirítottam őket. Hozzáadtam a csíkokra vágott csirkemellet és megpirítottam egy kicsit azt is, ezután felöntöttem a vízzel és vártam, hogy felforrjon. Amikor felforrt, beledobáltam a leveskockákat és jól megkevertem, majd hozzáadtam a fűszereket, a balzsamecetet és a szójaszószt, valamint az apróra vágott csípős paprikát. Kis idő elteltével hozzáadtam a csíkokra vágott gombákat, a karikákra vágott sárgarépát és a kaliforniai paprikát. Amikor a hús átfőtt, kiszedtem 2merőkanál levest egy kis tálkába hűlni, és ha langyosra hűlt, akkor csomómentesen elkevertem benne az étkezési keményítőt majd az egészet hozzáadtam a leveshez, ezután rögtön bele tettem a cérnametéltet is, annak elég pár perc a forró levesben. Mire a tészta kész lett a leves is besűrűsödött hála a keményítőnek.
Még egyszer hangsúlyozom: érdemes sokat kóstolgatni a levest és nem készpénznek venni az én mennyiségeimet. :) Szabadon hozzáadható még tetszőleges számú és jellegű zöldség, figyelve arra, hogy elegendő idejük legyen átfőni. Persze ha valaki ropogósan szereti, akkor más a helyzet nem kell megijedni akkor sem ha sűrű lesz a leves, a kínaiak levesei általában ilyenek, sok tészta, zöldség...kevés lé. :)