Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

EperAz üzletekben az eper megjelenése egyben a jó idő érkezését is jelenti, és ezzel háttérbe szorítja a citrusféléket. Ettől a pillanattól a C-vitamin ellátásról ő gondoskodjon, mivel 100 gramm eperben 60 mg C-vitamin található, így a gyümölcsök között ő az első helyezett. A gyümölcs a rózsák családjából származik, és a termesztése már az időszámítás előtt ismert volt. A rómaiak már ismerték és kedvelték, de a birodalom bukása után megfeledkeztek róla.

Európába, a középkorban érkezett meg, és el kezdték termeszteni, de nagyon sokáig luxuscikknek számított. Ma a legnagyobb termesztője az USA, Franciaország, Kanada, Olaszország, Ausztrália, Japán.

Vadon termő változata is ismert, de sokkal kisebb, ízletesebb és több hatóanyag található benne. A gyümölcs igen kevés energiatartalmú, de a vas, kalcium és magnézium tartalmával gondoskodik arról, hogy az ásványi anyagok egyensúlyba legyenek a szervezetben. Maga a gyümölcs fogyasztása, tápláló és könnyű étkezést biztosít számunkra. Összefoglalva nézzük meg, hogy mit is tartalmaz az eper?

Hatóanyag:
C-vitamin: 81, 65mg
Mangán: 0,42mg
Rostok: 3,31g
Jód: 12,96mg
B2 vitamin: 0,10mg
B5 vitamin: 0.49mg
Omega 3 zsírsav: 0,11g
B6 vitamin: 0,08mg
K vitamin: 3,07mcg
Magnézium: 14.40mg
Réz: 0,07mg

Mivel a gyümölcs antioxidáns hatása igen nagy ezért védi a szervezet sejtjeinek szerkezetét, ezzel megakadályozza a sejtkárosodást. Fenol tartalma különösen fontos, mert védi a szívet, és a gyulladáscsökkentése is kiváló, mivel a fenolok gátolják azoknak az enzimeknek a működését, melyek előidézik a reumás, ízületi jellegű gyulladásos betegségeket, és az asztmát is. A kutatások folyamán igen meglepő felfedezésre figyeltek fel, még pedig arra, hogy azok akik a több epret ettek mint mások, azoknál háromszor kevesebb volt a rákos megbetegedések száma ( a vizsgálatokat idős embereken végezték).

Az eper ellagitannin tartalma és a rák megelőzése között összefüggés véltek kimutatni. Mivel sok ásványi anyagot tartalmaz, ezáltal vértisztító hatással is rendelkezik, de jó a magas vérnyomásra, a cukorbajra, székrekedésre is. Serkenti a májműködést (májgyulladásban szenvedők minél több epret fogyasszanak) és tisztítja az eamésztőrendszert. Fogyasztása főleg frissen cukor és ízesítők nélkül ajánlott. (keverhetjük joghurtba, de készíthetünk turmixitalt is.) A gyümölcs bőrtisztító hatásáról sem feledkezzünk meg, mert minden fajta bőrtípusra használható. Az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek a bőr öregedését okozó szabadgyököket bontják le.

Egy recept egy igen hatékony arcpakolásra.

Hozzávalók:
6 db eper
2 evőkanál mandulaolaj
3 evőkanál földimogyoró olaj

Felhasználás:
Az alapanyagokat turmixban összekeverjük, majd fedeles üvegben, hűtőben tároljuk. Mogyorónyi mennyiséget finoman masszírozzunk el arcunkon, majd langyos vízzel öblítsük le. Ha zsíros a bőrnél, kevesebb legyen az olaj. Reggel és este alkalmazható. Fogápolásra is kitűnő, ha hetente egyszer a pépesített eperrel átdörzsöljük a fogakat (hófehérek lesznek). Az eper a szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél ez allergiás reakciót vált ki (csalánkiütés) ilyenkor nincs, mit tenni le kell mondani róla!