Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

LencseEz a növény az egyik legrégebbi kultúrnövény, mert már az újkorban is ismerték, és termesztették. Származása Közel-Keletről ered, de népszerűbbé vált Amerikában és Európában is, de Ázsiában még ma is alapélelemnek számít. Maga a növény a hüvelyesek családjából származik, magassága kb. 50 cm-s, a magok színe, nagysága különböző lehet, ezért a színük alapján léteznek sárgák, barnák, zöldek, feketék. Nagyságuk szerint megkülönböztetünk kis és nagy szemű lencséket.

Nálunk inkább a nagy szemű lencse az, ami ismertebb, pedig a kicsi az ízletesebb.

Tápértéke szerint a szója után az egyik legfontosabb fehérje forrás, ezért különösen ajánlatos a fogyasztása. A vegetáriánusok számára igen fontos táplálék lehet. A növény magas aminosavat tartalmaz, ezért könnyebben emészthető, mint a pl. a bab vagy a zöldborsó. Szénhidrát tartalmai is jelentős, mivel sokkal lassabb a felszívódása. Kimondottan ajánlott azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek. Koleszterin tartalma igen alacsony.

A lencse beletartozik az öt legegészségesebb zöldségek közé, mert magas a rost tartalma, így tisztítja a beleket, de ezen kívül A, B1, vas, kálium, magnézium és folsavat is tartalmaz. Köztudott, hogy a lencse sokaknál puffadást okoz, ezért jó tanácsként ajánlatos, hogy kb. 30 percig, forraljuk, vagy az első forrás után lecseréljük a vizet róla. A lencsével a legtöbb kultúrában a termékenység vagy a pénz jelképe, ezért újév első napján ajánlatos a lencse fogyasztása. Higgyünk a babonába, de fogyasszuk szorgalmasan, mert az egyik igen hasznos zöldségünk, és ami még igen fontos, hogy a lencséből gyorsan lehet készíteni egyszerű, de fantasztikus ételeket.

Lencsefőzelék zöldfűszeres pulykacombbal

Hozzávalók 6 személyre:
A főzelékhez:
50 dkg lencse
1/2 l füstölt lé, kockából
2 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 teáskanál édes-nemes pirospaprika
1 evőkanál mustár
2 dl tejföl

A sülthöz:
1 kg pulykacomb
1 csokor petrezselyem
20 szál snidling
1 szál rozmaring
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk.

A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütőben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával), a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is.

Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.