Heti menü

Heti menü

Nyereményjáték

Nyereményjáték

Pizza

Pizza

Sütemények

Sütemények

16
január
2011

Fokhagyma gyógyító hatása

FokhagymaA fokhagymát, mint fűszernövényt régóta ismerjük, és szívesen használjuk szinte minden ételhez. Jótékonyságát és gyógyító hatását az emberi szervezetre különböző kutatások során derítették ki. A fűszernövény őshazája Ázsia, de ma már szinte nincs olyan ország, ahol ne ismernék mint gyógy és fűszernövényt. Érdekes formája, akár a konyha dísze is lehet, főleg akkor, ha azt összefonva tároljuk, felakasztva a konyha falán. A növényt több mint kétszáz féle vitaminnal rendelkezik, de emellett különböző értékes ásványi anyagokat is tartalmaz.

Ezek a vitaminok, ásványi anyagok segítenek a betegség megelőzésében, és a már kialakult betegség leküzdésében is. Napjaink egyik leismertebb megoldatlan problémája az emberiségnek a szív és érrendszeri betegségek, mely már világméreteket ölt. A fokhagyma segít a normális vérnyomás rendbe tartásában, megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását, és vértisztító hatással is bír. Az elmúlt kutatások alapján igen nagy szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében. Korunk másik komoly betegsége, amire a fokhagyma szintén igen jó hatással van az a candidiasis. Ezek a gombák elszaporodnak a tápcsatornában, és különböző kellemetlen bél problémákat okoznak. (pl. hadpuffadást, hasmenést) Meg kell még említeni azt is, hogy nemcsak a Candida ellen, de más parazita illetve káros baktériumok ellen is felveszi a harcot a fokhagyma, mert Antimikrobális hatással rendelkezik. Sajnos manapság kevés ember mondhatja el magáról, hogy nincsenek ízületi problémái, de a fokhagyma ebben az esetben is a segítségünkre siet. A következők szerint készíthetünk fokhagymás masszázs olajat: Néhány gerezd foghagymát tisztítás után összetörünk, és egy üvegbe helyezzük, majd 2-3 dl olíva olajat öntünk rá, majd lezárjuk, és egy pár napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és már is kész az olaj. Az elfáradt, fájós végtagokat ezzel kenegethetjük.

Fogyasztása nyersen, a fokhagyma összeroppantása után egészbe le is lehet nyelni. Persze van, aki ezt a gyomra miatt nem teheti meg, mert nem bírja akkor kapszula formájában is, fogyaszthatja. Ebben az esetben egy kapszula felér egy egész fej fokhagyma elfogyasztásával, és nem utolsó sorban a hagyma szagát sem lehet érezni. Szóval használjuk, fogyasszuk ezt a páratlan fűszernövényt, mert ez nagyon sokat tehet az egészségünkért.

Végszóként egy utolsó jó tanács: ha influenzásak lennénk, akkor mindenképen fogyasszunk fokhagymát, mert arra is jótékonyan hat!

Fokhagyma krémleves

5-6 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 húsleveskocka
1,5 l víz
1,5 dl főző tejszín
só, bors, szerecsendió

A megpucolt fokhagymagerezdeket áttörjük, majd a felolvasztott vajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és a húslével fokozatosan felöntjük, közben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk frissen reszelt szerecsendióval. Felforraljuk, majd lassú tűzön még 5 percig főzzük. A tűzről levéve a fokhagyma krémleveshez hozzáadjuk a tejszínt, így krémesebb levest kapunk. Tálaláskor, a fokhagyma krémleves tetejét díszíthetjük snidlinggel, vagy kevés sajttal is megszórhatjuk. Pirított kenyérkockát, vagy levesbetét gyöngyöket kínálhatunk még hozzá

Nike Étterem - Pizzza

Hidegtálak

Hidegtálak

Online rendelés

Online rendelés

Életmód magazin

Életmód