Heti menü

Heti menü

Pizza

Pizza

Sütemények

Sütemények

Zöldség-gyümölcs

16
február
2011

Csalán

CsalánErről a növényről sokan azt gondolják, hogy csupán egy gaz, persze ez messze menőlég nem igaz, mivel az egyik leghasznosabb gyógynövények, közé tartozik. Valamikor régen tisztelték és nagy becsben tartották, ezt az igen fontos növényt. Ezért amikor tavasszal megjelentek a friss csalánlevelek nagyanyáink szorgalmasan gyűjtötték teának, illetve különböző betegségek gyógyítására. A növény nem mondható szépnek, de még barátságosnak sem mivel hozzá érve igen kellemetlen csípést okoz, mely fájdalommal is jár. A növénynek ez egy védekezési mechanizmusa, hogy az állatok ne tudják lelegelni.

12
február
2011

A kapor (Anethum graveolens L.)

KaporSzármazási helye a Földközi-tenger és annak vidéke, de az őshazáját illetően megoszlanak a vélemények. Van, aki Közel-Keletre, mások a Földközi-tenger vidékére helyezi, de egy biztos, hogy már az ókorban ismerték, és fogyasztották. Európába valószínűleg a Rómaiak hozták be. Igen fontos fűszer és gyógyszer alapanyag. Hazánkban nagy előszeretettel használják ezt a fűszert. Egy éves fás szárú növény, magassága kb. 20-30 cm, virága ernyős. Hőigénye változó, közepesen melegigényes.

09
február
2011

Sütőtök (Cucurbita maxima)

Sütőtök Saláta CsírkehússalA sütőtök származása és őshazája közép- és Dél-Amerika. Valamikor a maják, inkák, aztékok kedvenc táplálék közé tartozott. Európába, Amerika felfedezése után került, és igen hamar közkedvelt növénnyé vált. Igénytelensége miatt szinte minden területen remekül megél, minimális feltételek mellett. Magyarországon kukoricásba is szokták nevelni, mivel kevés a vízigénye, szinte a természetes csapadék mennyiség is elegendő számára. Szereti a napos vidéket, érzékeny a hőingadozásra.

05
február
2011

Banán (Musa paradisiaca)

BanánŐszi- téli időjárásban, amikor hideg nyirkos az idő, nincs napsütés, na akkor van igazán szükségünk erre az egészséges gyümölcsre, ami sajnos nem nálunk terem. A banán a trópusokon elterjedt egyszikű, lágyszárú növény, mely gyakran fatermetűvé is megnő. Levelei egymást takarják, lecsüngő összetett fürtvirágzata van. Évente kb. 60-70 kg utóérő gyümölcsöt, terem. Termése bogyós termés. Ma a statisztikai megfigyelés szerint Ecuador áll az első helyen banánkivitel szempontjából. A banánban található ásványi anyagok, vitaminok jótékony hatása régóta ismert.

03
február
2011

Vöröshagymával az Influenza elleni

HagymaEz a Jótékony hatású növény Közép- Ázsiából származik, és a liliomfélék családjába tartozik. Számos fajtáját megtalálhatjuk a piacon és az üzletekben. Sok féle vitamint tartalmaz: kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink, de még van benne B1,B2, B3, B5, B6,C-vitamin, folsav, biotin is. Az íze, az aromája és a többi összetevői miatt szinte minden ételnél szívesen használják a világba, de főleg hazánkban, mert nagyon kevés olyan ételünk van, amihez ne használnánk a vöröshagymát.

31
január
2011

Csicseriborsó (Cicer arietinum)

CsicseriborsóPillangós virágúak családjába tartozó egynyári növény. A csicseriborsót a népnyelvén bagoly borsónak is szokták nevezni. Termése világos színű hüvelytermés, mely önporzással termékenyül meg. Egy, egy hüvelyen általában 1-3 mag található, gömbölyű, sárgás színű, és nagysága kb. akkora mint egy mogyoró, bár az íze inkább a dióra emlékeztet. Ezt a növényt már a rómaiak és a görögök is ismerték, és szívesen fogyasztották. Itt az ideje, hogy megismerjük a növény jótékony hatását az egészségre.

28
január
2011

Shiitake gombából készült étek

GombalevesA shiitake Igazi Őshazája a Távol-Kelet, Kína, Japán és a Fülöp-szigetek, ott vadon is megél. Általában az elpusztult keményfájú fákon terem, ott érzi jól magát, ott adottak a feltételek a fejlődéséhez. Japánban és Kínában bükkön, tölgyön, dión, és juharon már nagyon régóta tenyésztik, mert az egészségre jó hatással van. Kínában téli vagy jó illatú gombának hívják, mert az illata valóban kellemes, egy kicsit a hagymára, fokhagymára emlékeztet. Hazánkban és Euróba nagy részén, csak a termesztet formáját ismerik.

Nike Étterem - Pizzza

Hidegtálak

Hidegtálak

Online rendelés

Online rendelés

Életmód magazin

Életmód