Heti menü

Heti menü

Pizza

Pizza

Sütemények

Sütemények

Zöldség-gyümölcs

04
március
2011

Tavaszi méregtelenítés medvehagymával

MedvehagymaA növény a nevét a népi hagyomány szerint a medvéről kapta, mert a medve a téli álma után először ezt a növényt keresi, azért hogy ezzel kitisztítsa szervezetét. Lelőhelye főleg a gyertyános, tölgyes, bükkös aljnövényzetekben, március és május között található. Tavasszal a medvehagyma ligetek, az erdei aljat szinte zöld szőnyegként terítik be. Foghagyma szagával ez egész területet ellepi. Vadon nő az erdőkben, ligetekben, a nedves árnyas helyet kedveli, évelő növény, ezért a begyűjtésnél figyeljünk arra, hogy ne gyökerestül szedjük ki, mert akkor jövőre nem terem.

02
március
2011

Citrom (limon)

CitromA citrom a kasmíri hegyekből származik, kb. 3000 éve annak, hogy elindult a „siker” útján, melynek első állomása Kína volt, és itt kapta a „limung” nevet is. Majd később Mezopotámiába vándorolt, és minden bizonnyal a héber törzsök itt sajátították el a termesztését. Krisztus után X. században az Arab törzsek terjesztették tovább, az általuk „li mum”-nak elnevezett gyümölcsöt. Majd később a Földközi tenger medencéjében, de főleg Hispániában ahol már a „limon” nevet kapta itt lett az igazi hazája. Majd a XV. században citromfát a spanyolok, és a portugálok ültettek először Floridában, jelenleg is az egyik meghatározó gyümölcse.

26
február
2011

Zöldborsó (Pisum sativum)

ZöldborsóA zöldborsót szinte minden ember már kicsi korától ismeri. A borsó a hüvelyesek családjába tartozik, egyéves, lágyszárú növény. Tartalma szerint az egyik legértékesebb zöldségfélénk a borsó. Vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag: B és C-vitamin, kálium, foszfor, és magnézium található benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz.

25
február
2011

Zeller (Apium graveolens)

ZellerA zeller az ernyős virágzatúak közé tartozó gyógy és fűszernövény. Dél-Európából terjedt el, és ma már több féle fajtája ismert. Hazánkban, a reneszánsz korban vált konyhakerti növénnyé. A meleg napos helyet kedveli, és a növény értéke inkább a gyökérgumójában rejlik, de a levelét is hasznosítják. Gyógyító erejét már a középkorban is alkalmazták. Az ókori görögök nagy tiszteletben tartották, ezt az is bizonyítja, hogy az atlétikai versenyek győzteseit virág helyett zellerlevéllel jutalmazták.

22
február
2011

Cukkini

CukkiniA cukkini Nyugat-Indiából származik, de már napjainkban szinte az egész világon elterjedt és közkedvelt lett. A növény népszerűsége hazánkban az elmúlt években jelentősen megnőtt, ennek oka, hogy egész évben megvásárolható az üzletekben illetve a piacokon (júniustól októberig). A cukkini formája uborkaszerű külsejével a kígyóuborkára emlékeztet. Semleges íze miatt, a belőle elkészített ételek, finomak, laktatóak és ráadásul nem hizlalnak, ezért mostanában igen népszerű lett a különböző divatos fitness irányzatoknál.

21
február
2011

Paprika (Capsicum)

Töltött paprikaSokan nem is gondolnák, hogy a paprikát mi magyarok tettük híressé annak ellenére, hogy ez a növény nem is nálunk honos. Az viszont tény, hogy a paprika elnevezése tőlünk származik, mely a „papar”(bors) szóból keletkezett. Hazánkba a XVII. században került, mi szerint egy magyar cselédlány ellopta a paprika magvait a Mehmed pasa kertjéből. A magyar származású Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert pedig a paprika segítségével fedezte fel a C-vitamint.

16
február
2011

Csalán

CsalánErről a növényről sokan azt gondolják, hogy csupán egy gaz, persze ez messze menőlég nem igaz, mivel az egyik leghasznosabb gyógynövények, közé tartozik. Valamikor régen tisztelték és nagy becsben tartották, ezt az igen fontos növényt. Ezért amikor tavasszal megjelentek a friss csalánlevelek nagyanyáink szorgalmasan gyűjtötték teának, illetve különböző betegségek gyógyítására. A növény nem mondható szépnek, de még barátságosnak sem mivel hozzá érve igen kellemetlen csípést okoz, mely fájdalommal is jár. A növénynek ez egy védekezési mechanizmusa, hogy az állatok ne tudják lelegelni.

Nike Étterem - Pizzza

Hidegtálak

Hidegtálak

Online rendelés

Online rendelés

Életmód magazin

Életmód