Heti menü

Heti menü

Pizza

Pizza

Sütemények

Sütemények

Zöldség-gyümölcs

04
április
2011

A fejes saláta (Lactuca sativa)

Fejes SalátaA fejes saláta szintén a tavasz hírnökei közé tartózik, mivel első olyan növényünk mely friss, üde leveleivel igen étvágygerjesztő. Egy vagy kétéves növény, a fészkesek családjába tartozik, levélzöldségként termesztik. Vannak, országok ahol hidegen fogyasztják, de pl. Kínában főve készítik el. A saláta gyűjtőnéven szereplő növények között az egyik legkedveltebb. Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényünknek, már Hippokratész (Kr. e. 460-370) is megemlíti a salátát, mint egészséges táplálékot, és dicséri jótékony hatását.

27
március
2011

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea)

SpenótValóban elérkezett a tavasz, mert a piacokon megjelent a spenót. Maga a növény valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a Mórok Spanyolországba. Angliában a XVI. Században, Medici Katalin udvarában vált ismerté. Egyéves, néha kétéves növény, a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Mintegy 30 cm magasra megnövő. Különböző vizsgálatok során, megdőlt az sok évtizedes állítás miszerint magas a vastartalma. Az eddigi ismereteink szerint, 100 gr spenótban 35 mg vas található, de a mostani vizsgálatok során kiderült, hogy a tizedesvessző rossz helyen van, így csak 3,5 mg az a vastartalom, mellyel a növény valójában rendelkezik.

22
március
2011

A retek (Raphanus sativus)

RetekElérkezett a tavasz, és már a piacokon meg is jelentek az üdítő pirosló retkek. A tavaszi fáradtságra az egyik igen hatékony zöldségünk, mivel igen magas ásványi anyaggal és vitaminnal rendelkezik. A retek eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Keletről származik, majd Európába is eljutott. Több féle változatban létezik, lehet piros, fehér, fekete, de még a formája is különböző lehet, ilyen pl. a jégcsapretek melynek hosszúkás az alakja. A kertészek megkülönböztetik a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Jelentős a C-vitamin tartalma.

16
március
2011

A lencse

LencseEz a növény az egyik legrégebbi kultúrnövény, mert már az újkorban is ismerték, és termesztették. Származása Közel-Keletről ered, de népszerűbbé vált Amerikában és Európában is, de Ázsiában még ma is alapélelemnek számít. Maga a növény a hüvelyesek családjából származik, magassága kb. 50 cm-s, a magok színe, nagysága különböző lehet, ezért a színük alapján léteznek sárgák, barnák, zöldek, feketék. Nagyságuk szerint megkülönböztetünk kis és nagy szemű lencséket.

10
március
2011

Táplálkozzon okosan!

Táplálkozz okosan"Mondd meg mit eszel, megmondom ki vagy." Ez a mondás egy francia, Epikürosz tanait követő filozófustól származik. Vajon igaz-e, hogy bizonyos ételek okosabbá, boldogabbá, tesznek bennünket, és amennyiben hosszú távon igénytelen a táplálkozásunk akkor az, komoly gondot okozhat? Nos, az étel, amit megeszünk igen is hatással, van a hangulatunkra, cselekedeteinkre. A kutatások szerint pl. a depresszió, az agresszivitás összefüggésben áll a káros zsírokkal, és a zöldségben, gyümölcsben szegény étkezéssel.

06
március
2011

A tavasz hírnöke, a pitypang, gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

PitypangA tél végét, a tavasz érkezését elsőnek a pitypang megjelenése jelzi. Sokan a füvet elcsúfító gaznak, felesleges növénynek tartják, pedig jó lenne felidézni, hogy valamikor régen milyen nagy becsben tartották. A növény a levelétől egészen a gyökeréig fogyasztható és gyógyító hatással rendelkezik. A népi gyógyászatban gyermekláncfűnek, vagy pongyolapitypangnak ismerik. Szinte egész Európában elterjed, fészkes virágzatú növény, az egész növényt tejnedvek hálózzák be.

04
március
2011

Tavaszi méregtelenítés medvehagymával

MedvehagymaA növény a nevét a népi hagyomány szerint a medvéről kapta, mert a medve a téli álma után először ezt a növényt keresi, azért hogy ezzel kitisztítsa szervezetét. Lelőhelye főleg a gyertyános, tölgyes, bükkös aljnövényzetekben, március és május között található. Tavasszal a medvehagyma ligetek, az erdei aljat szinte zöld szőnyegként terítik be. Foghagyma szagával ez egész területet ellepi. Vadon nő az erdőkben, ligetekben, a nedves árnyas helyet kedveli, évelő növény, ezért a begyűjtésnél figyeljünk arra, hogy ne gyökerestül szedjük ki, mert akkor jövőre nem terem.

Nike Étterem - Pizzza

Hidegtálak

Hidegtálak

Online rendelés

Online rendelés

Életmód magazin

Életmód