Heti menü

Heti menü

Pizza

Pizza

Sütemények

Sütemények

Zöldség-gyümölcs

30
május
2011

Érik a cseresznye

CseresznyeAz ókorban a cseresznyét az istenek eledeleként ismerték. A kőkorszakból származó leletekben is találtak cseresznye magokat, melyek bizonyítják, hogy már akkor létezett ez ízletes és egészséges gyümölcs. A cseresznye minden része gyógyító hatással bír, ez alatt a gyümölcs húsát, magvát és a szárát is kell érteni. Ez az ízletes ropogós gyümölcs, tisztít, méregtelenít, vizet hajt, lassítja az öregedést, és jó hatással van a szívpanaszokra is. A héja és a húsa antociánban igen gazdag, mely szerint elősegíti a fehérjéből alkotott kollagén rostok összekapcsolódását, és enyhíti az ízületi gyulladást is.

16
május
2011

A vitaminokról röviden

VitaminokMiben találunk vitaminokat? Nos, elsősorban a zöldségekben, gyümölcsökben és a salátákban van a leg több vitamin. A vitaminoknak nélkülözhetetlen szerepük van az emberi szervezet biokémiai folyamataiban. Az egyoldalú táplálkozás vitaminhiányt idéz elő, melyet különböző élelmiszerek fogyasztásával jutathatunk a szervezetünkbe. Persze ha igen súlyos vitaminhiány lép fel, akkor különböző vitamin tabletták segítségét kell, igénybe vegyük. Természetesen az a legjobb, ha a vitaminokat természetes formában juttatjuk a szervezetbe.

16
május
2011

A bodza (Sambucus)

BodzaA május vége és június eleje a bodzavirág, a nyár vége pedig a bodzabogyó szezonja. A bodza Magyarországon őshonos növény, és az itt élő nép tudatába igen jól bevésődött. Hova tartózásával kapcsolatban a tudósok nem igazán tudtak megegyezni, mivel egyesek szerint a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae), mások a loncfélék (Caprifoliaceae) családba sorolják. Úton útfélen megtermő növény, virága fehér és igen kellemes illattal rendelkezik. A növénynek nemcsak a virágát, de a bogyóját is fel szokták használni, többek közt borfestésre.

07
május
2011

Petrezselyem (petruska)

PetrezselyemEz egy széleskörűen termelt növény, mert a februári petrezselyemzöld, a petruska, értékes termény. Az ősszel a földben bennhagyott gyökerek igen korán meghozzák a friss üde zöld levelüket (még télen is lehet használni). A növénynek nem a tápértéke az ami számottevő, inkább a ízesítőképessége az amit mi magyarok igen gyakran használunk. Pl. a húslevesnek és még sok más ételnek az egyik legfontosabb kelléke. Vad alakja a Földközi-tenger környékén teremnek, főleg patakok nyirkos kavicsos területein. Lehet, hogy a neve is a sziklával kapcsolatos (latinul: petra).

03
május
2011

A rebarbara (Rheum)

A rebarbara (Rheum)A növény a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjének keserűfűfélék családjába tartozó, lágyszárú növény. Ez egy igen érdekes növény, mert nem a levelét, nem a termését, de még nem is gyökerét fogyasztjuk, hanem a szárát. A gyógyszeripar gyógyászat célra a növény minden részét felhasználja. A rebarbara inkább a sóskafélékhez tartozó növény, és inkább gyümölcsként fogyasztjuk. A rebarbarát kb. 4500 éve ismerik, de inkább a gyógyhatása végett, majd az étkezében később kezdték el használni.

18
április
2011

Az eper

EperAz üzletekben az eper megjelenése egyben a jó idő érkezését is jelenti, és ezzel háttérbe szorítja a citrusféléket. Ettől a pillanattól a C-vitamin ellátásról ő gondoskodjon, mivel 100 gramm eperben 60 mg C-vitamin található, így a gyümölcsök között ő az első helyezett. A gyümölcs a rózsák családjából származik, és a termesztése már az időszámítás előtt ismert volt. A rómaiak már ismerték és kedvelték, de a birodalom bukása után megfeledkeztek róla.

04
április
2011

A fejes saláta (Lactuca sativa)

Fejes SalátaA fejes saláta szintén a tavasz hírnökei közé tartózik, mivel első olyan növényünk mely friss, üde leveleivel igen étvágygerjesztő. Egy vagy kétéves növény, a fészkesek családjába tartozik, levélzöldségként termesztik. Vannak, országok ahol hidegen fogyasztják, de pl. Kínában főve készítik el. A saláta gyűjtőnéven szereplő növények között az egyik legkedveltebb. Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényünknek, már Hippokratész (Kr. e. 460-370) is megemlíti a salátát, mint egészséges táplálékot, és dicséri jótékony hatását.

Nike Étterem - Pizzza

Hidegtálak

Hidegtálak

Online rendelés

Online rendelés

Életmód magazin

Életmód