Heti menü

Heti menü

Pizza

Pizza

Sütemények

Sütemények

Zöldség-gyümölcs

29
június
2011

Zöldbab (Phasaolus vulgaris)

ZöldbabNyáron a kultúrnövények között az egyik legértékesebb tápértékkel rendelkező növény a zöldbab. Valamikor régen a növény a szegényebb réteg eledelének számított, ami ma már nem igaz. Népies nevén paszulynak vagy fuszulykának hívják. A növény a hüvelyesek családjába tartozik, akár a borsó. Származási helye Mexikó, ahol valamikor az indiánok egyik fontos ételének számított. Európa területére kb. XVI. századba került át, de a népszerűségét csak később szerezte meg. Fajtáját illetően, létezik bokor illetve karóbab, de mindkettőt termelik zöld illetve szárazbabnak is.

20
június
2011

A fekete tea hatása a szervezetre!

Fekete TeaA teacserje őshazája Kelet-India,(Assam) de ellenére a legnagyobb teafogyasztók azok a kínaiak voltak. A növény Délkelet-Ázsia haszonnövénye, mely kedveli a csapadékos területet. Európába valamikor az 1600-as évek környékén a Hollandok hozták be, majd innen az Angolok tengeri úton, az Oroszok pedig karavánokon szállították tovább. A vadon teremő növény, úgy kb. 5-6 méter magasságot is eléri, de az ültetvényeken csak 1 vagy 1,5 méter magasságot érhetik el. A teacserjék kb. hároméves korban fordulnak termőre, és hét-nyolc éves korukig adják a legjobb minőségű termést. A növény maximális élettartalma, ameddig még elfogadható levelet hoz, az kb. tizenkét év.

20
június
2011

Az uborka (Cucumis sativus)

Az uborka (Cucumis sativus)Egyes kutatások szerint Afrika trópusi területeiről származik, mások szerint viszont Indiából került hozzánk. Hazánkban ezt a növény igen régóta ismerjük és termesztjük. Az uborka a konyhakertek elmaradhatatlan növénye. Az uborkavetésnél arra kell figyelni, hogy a sortávolság 100-140 cm, a tőtávolság pedig 20-30 cm legyen. Túl mélyre vetni nem szabad, és az öntözésről sem szabad megfeledkezni, mert igen vízigényes növény . Valamikor régen a különböző kutatásokból arra lehetett következtetni, hogy már Délkelet-Ázsiában a Krisztus előtti évekből találtak uborkamagot, és mivel ezt az állítást különböző bizonyítékok is alátámasztják, ezért akár igaz is lehet.

10
június
2011

Saját hagyma hajtatás otthon

ZöldhagymaA tél elmúlása után a legelső szabadföldi növény az újhagyma, melynek fogyasztását nyersen ajánlott. Az újhagyma a vöröshagyma elültetéséből keletkezik, mégpedig a sűrűre vetett hagyma ritkítása következtében. Igen jelentős a növény B1, B2, C-vitamin, nikotinsav, vas, jód, kálium, foszfor, szelén, kalcium, cink, és illóolajtartama ezért jobb, ha nyersen önmagában, vagy salátába keverve fogyasztjuk. Az újhagymának nem csak a hagyma részét, de a zöld szárát is felhasználjuk. Az újhagyma termesztése nem igényel komolyabb gondozást. Téli időszakban is fontos, hogy legyen friss zöldségünk, mivel ezen időben igen kevés a zöldség választéka. Bizonyára sokan hallottak már a hagyma hajtatásáról, melynek következtében télen is használhatunk a salátánkba friss újhagymát.

06
június
2011

A ribizli (Ribes rubrum)

RibizliA ribizli fehér vagy piros bogyókat termő cserje. Népies nevei, piros ribiszke, ribiszke, ribizke, piszke. A ribizli egy kincs, melyet ma már igen kevés kertben találjuk meg, holott az egyik legkiválóbb immunerősítő. Közép- és Kelet-Európában vadon is terem, levelei 3-5 karéjúak, és a levélszél durván fűrészelt. Virágzata lecsüngő fürt, melyből a termés fejlődik ki. A ribizli érési ideje kb. a cseresznyeszezonba tehető kb. június második fele. Európában már a középkor óta termesztik. A fekete ribiszke a hűvös, párás, meleg, napos időjárást szereti, ezért tanácsos árnyékba ültetni.

31
május
2011

A málna (Rubus idaeus)

MálnaA málna népies neve: himpér, a német Himbeere szóból ered, jelentése boldogasszony csipkéje. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Magyarországon is őshonos gyümölcs. Gyümölcse közkedvelt csemege. Egyik igen közkedvelt gyümölcsünk, mely vadon termő, de hazánkban igen sok helyen termesztik. Magyarországon a piros színű honos, de létezik a sárga is, illetve fekete is, de természetesen a más színű málnának is ugyan olyan az íze, mint a pirosnak. Levelei fűrészfogasak, virágai fehérek, ritka fürtökben állnak, és májustól augusztusig virágoznak.

30
május
2011

Érik a cseresznye

CseresznyeAz ókorban a cseresznyét az istenek eledeleként ismerték. A kőkorszakból származó leletekben is találtak cseresznye magokat, melyek bizonyítják, hogy már akkor létezett ez ízletes és egészséges gyümölcs. A cseresznye minden része gyógyító hatással bír, ez alatt a gyümölcs húsát, magvát és a szárát is kell érteni. Ez az ízletes ropogós gyümölcs, tisztít, méregtelenít, vizet hajt, lassítja az öregedést, és jó hatással van a szívpanaszokra is. A héja és a húsa antociánban igen gazdag, mely szerint elősegíti a fehérjéből alkotott kollagén rostok összekapcsolódását, és enyhíti az ízületi gyulladást is.

Nike Étterem - Pizzza

Hidegtálak

Hidegtálak

Online rendelés

Online rendelés

Életmód magazin

Életmód