Fokhagyma gyógyító hatása
A fokhagymát, mint fűszernövényt régóta ismerjük, és szívesen használjuk szinte minden ételhez. Jótékonyságát és gyógyító hatását az emberi szervezetre különböző kutatások során derítették ki. A fűszernövény őshazája Ázsia, de ma már szinte nincs olyan ország, ahol ne ismernék mint gyógy és fűszernövényt. Érdekes formája, akár a konyha dísze is lehet, főleg akkor, ha azt összefonva tároljuk, felakasztva a konyha falán. A növényt több mint kétszáz féle vitaminnal rendelkezik, de emellett különböző értékes ásványi anyagokat is tartalmaz.
Káposzta, mint vitamin
Télen egyre többen vásárolnak jó minõségû savanyú káposztát, melynek magas a C-vitamin tartalma, igazi vitaminbomba, és nem utolsó sorban nagyon finom ételeket lehet készíteni belõle (100 g káposztában 40 gr C-vitamin van) .Ilyenkor a disznóvágásokkor szinte elképzelhetetlen a jó toros káposzta. Sokan azt gondolnák, hogy a savanyú káposzta magyar találmány, de ez nem igaz, mert ezt a kínaiak találták ki. A káposztát a görögök is nagy becsben tartják, mert úgy gondolják, hogy szülés után az anyát megvédi a gonosz szellemtõl.
Az alma

A mák szerepe a gyógyászatban és a táplálkozásban
Lassan itt a karácsony és az ünnepi asztalokra felkerülnek a mákból készült ételek, ezért fontos, hogy írjunk pár szót a növényről. Egyik legrégebbi kerti növényünk az étkezési mák. Eredetét pontosan nem tudjuk, de a fenn maradt írások arra utalnak, hogy Afganisztán illetve Üzbegisztán területéről származhat. Egy éves növény, napjainkban, Franciaországban, Bulgáriában, Romániában és Ausztráliában termelik. Vannak olyan országok ahol szigorúan tilos, vagy nagyon komoly ellenőrzés alatt termeszthető.
Burgonya
Szinte az egész világon, így nálunk is számos ételt készítenek burgonyából. Külön szakácskönyvek léteznek melyek, a jobbnál jobb burgonyás ételek elkészítését írják le. A burgonya, a kenyér fogyasztása után a második legfontosabb táplálékunk, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar konyhában szinte nélkülözhetetlen. Igen változatosan lehet elkészíteni, ezért szinte minden ételhez köretként is nyugodtan tálalhatjuk. A burgonya XI században került Amerikából Európába.
Paradicsom

A bogyók mérete, színe, alakja alapján ismerhetjük (sárga paradicsom, paprika paradicsom, alma paradicsom stb.).