Heti menü

Heti menü

Pizza

Pizza

Sütemények

Sütemények

Gyógyító sárgabarack és annak magja

SárgabarackÁltalában július közepén már lehet érett barackot venni a piacon. Ilyenkor meg kezdődik a befőzések ideje. Sajnos vannak olyan évek, amikor nagyon kevés a baracktermés, mert elvitte a fagy, vagy valamilyen betegség tizedeli a barackosokat. A gyümölcs eredetileg Ázsiából származik, majd később a rómaiak hozták be Európába. Sokan nem tudják, hogy egyik legnagyobb A-vitamin forrás a sárgabarackban van, de ezen kívül még igen gazdag béta, karotinban, C-vitaminban és kénben is.

Az áfonya a „csodabogyó”!

ÁfonyaNos, nem véletlen hogy ezt a jelzőt kapta, mivel rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Ennek ellenére igen ritkán fogyasztjuk. jó hatással van a szív- és érrendszeri bajokra, és a húgyúti fertőzésekre egyaránt. Az áfonya Észak-Európából származik, ahol vadon terem. A növény termesztésénél figyelembe kell venni a föld savanyú kémhatását, mivel csak az ilyen vidéken terem meg. Magyarországon igen kevés ilyen helyet találunk. Termesztésére terület talán Nyugat- Magyarország, a Nyírség, továbbá Pest, Nógrád és Zala megye lenne, de fenyvesekben és bükkösökben is megtalálható.

Zöldbab (Phasaolus vulgaris)

ZöldbabNyáron a kultúrnövények között az egyik legértékesebb tápértékkel rendelkező növény a zöldbab. Valamikor régen a növény a szegényebb réteg eledelének számított, ami ma már nem igaz. Népies nevén paszulynak vagy fuszulykának hívják. A növény a hüvelyesek családjába tartozik, akár a borsó. Származási helye Mexikó, ahol valamikor az indiánok egyik fontos ételének számított. Európa területére kb. XVI. századba került át, de a népszerűségét csak később szerezte meg. Fajtáját illetően, létezik bokor illetve karóbab, de mindkettőt termelik zöld illetve szárazbabnak is.

A fekete tea hatása a szervezetre!

Fekete TeaA teacserje őshazája Kelet-India,(Assam) de ellenére a legnagyobb teafogyasztók azok a kínaiak voltak. A növény Délkelet-Ázsia haszonnövénye, mely kedveli a csapadékos területet. Európába valamikor az 1600-as évek környékén a Hollandok hozták be, majd innen az Angolok tengeri úton, az Oroszok pedig karavánokon szállították tovább. A vadon teremő növény, úgy kb. 5-6 méter magasságot is eléri, de az ültetvényeken csak 1 vagy 1,5 méter magasságot érhetik el. A teacserjék kb. hároméves korban fordulnak termőre, és hét-nyolc éves korukig adják a legjobb minőségű termést. A növény maximális élettartalma, ameddig még elfogadható levelet hoz, az kb. tizenkét év.

Az uborka (Cucumis sativus)

Az uborka (Cucumis sativus)Egyes kutatások szerint Afrika trópusi területeiről származik, mások szerint viszont Indiából került hozzánk. Hazánkban ezt a növény igen régóta ismerjük és termesztjük. Az uborka a konyhakertek elmaradhatatlan növénye. Az uborkavetésnél arra kell figyelni, hogy a sortávolság 100-140 cm, a tőtávolság pedig 20-30 cm legyen. Túl mélyre vetni nem szabad, és az öntözésről sem szabad megfeledkezni, mert igen vízigényes növény . Valamikor régen a különböző kutatásokból arra lehetett következtetni, hogy már Délkelet-Ázsiában a Krisztus előtti évekből találtak uborkamagot, és mivel ezt az állítást különböző bizonyítékok is alátámasztják, ezért akár igaz is lehet.

Saját hagyma hajtatás otthon

ZöldhagymaA tél elmúlása után a legelső szabadföldi növény az újhagyma, melynek fogyasztását nyersen ajánlott. Az újhagyma a vöröshagyma elültetéséből keletkezik, mégpedig a sűrűre vetett hagyma ritkítása következtében. Igen jelentős a növény B1, B2, C-vitamin, nikotinsav, vas, jód, kálium, foszfor, szelén, kalcium, cink, és illóolajtartama ezért jobb, ha nyersen önmagában, vagy salátába keverve fogyasztjuk. Az újhagymának nem csak a hagyma részét, de a zöld szárát is felhasználjuk. Az újhagyma termesztése nem igényel komolyabb gondozást. Téli időszakban is fontos, hogy legyen friss zöldségünk, mivel ezen időben igen kevés a zöldség választéka. Bizonyára sokan hallottak már a hagyma hajtatásáról, melynek következtében télen is használhatunk a salátánkba friss újhagymát.

Nike Étterem - Pizzza

Hidegtálak

Hidegtálak

Online rendelés

Online rendelés

Életmód magazin

Életmód