Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

ZöldborsóA zöldborsót szinte minden ember már kicsi korától ismeri. A borsó a hüvelyesek családjába tartozik, egyéves, lágyszárú növény. Tartalma szerint az egyik legértékesebb zöldségfélénk a borsó. Vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag: B és C-vitamin, kálium, foszfor, és magnézium található benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz.

Egyszerűen és könnyen termeszthető, és korán betakarítható, ezért a terület másodvetéssel hasznosítható. Betakarítás után mélyhűtőben tárolható, így a fogyasztása folyamatos. Délnyugat-Ázsiából származik, és kb. i.sz. előtt VII. évezredtől találtak olyan nyomokat, melyekből arra lehetett következtetni, hogy már akkor létezett, és ismerték a növényt. Európában igen régóta ismert, de elsősorban, mint takarmánynövényt használták.

Szívesen etették a tehenekkel, mert tudták hogy sokkal finomabb lesz a tehén teje, ha borsóval etetik. A növénynek igen távoli rokona a csicseriborsó, mely Indiában első fontosságú néptáplálkozási cikk. Nálunk jelenleg termelt zöldborsófajtákat három csoportba soroljuk: Kifejtőborsó, velőborsó, cukorborsó. Hazánkban is sokat termelnek belőle, kiskertekben és gépesített nagyüzemi módon.

Zöldborsós sajtos omlett

Hozzávaló:

4 személyre:
40 dkg zöldborsó
12 db tojás
15 dkg reszelt sajt
kevés tejszín
5-6 dkg olaj
1 csokor petrezselyem
só, fehérbors

Elkészítése:

A zsenge zöldborsót forrásban lévő vízzel leforrázzuk, majd azonnal leszűrjük. A felütött tojásokat egy keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a tejszínt, a vágott petrezselymet, és a zöldborsót. Jól elkeverjük, ízlés szerint fűszerezzük. A serpenyőben olajat hevítünk, majd a tojásos masszát hozzáadva készre sütjük. Tetejére tálaláskor reszelt sajtot szórunk (elhagyható). Barna kenyérrel fogyasztható.