Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

ZellerA zeller az ernyős virágzatúak közé tartozó gyógy és fűszernövény. Dél-Európából terjedt el, és ma már több féle fajtája ismert. Hazánkban, a reneszánsz korban vált konyhakerti növénnyé. A meleg napos helyet kedveli, és a növény értéke inkább a gyökérgumójában rejlik, de a levelét is hasznosítják. Gyógyító erejét már a középkorban is alkalmazták. Az ókori görögök nagy tiszteletben tartották, ezt az is bizonyítja, hogy az atlétikai versenyek győzteseit virág helyett zellerlevéllel jutalmazták.

A köztudatban elterjedt róla az a hír, hogy a nemi vágyra serkentő hatással van, de nem bizonyított. A zeller, a petrezselyem azon növények, közé tartozik melyek vízhajtó hatással, rendelkeznek. A népi gyógyászat szerint még a vesehomokot is képes kihajtani, mert serkentőleg hat a veseműködésre. A növényben sok féle ásványi anyag megtalálható, többek közt a nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, és a kálium, de jó pár nyomelemet tartalmaz.

Levele tartalmaz illóolajat furokumarinokat és flavonoidokat is. A növény összetevői alapján erősíti az immunrendszert, és emésztési panaszokat gyógyír. A zeller gyógyhatása akkor érvényesül igazán, ha nyers állapotban fogyasztjuk, mind a gumóját, mind a levelét. A növény palántáját májusban kell elültetni, mert az ültetési időszak után, a levele folyamatosan szedhető lesz, a gumója pedig őszre nő meg. Sok féle módon és sok féle ételhez lehet használni: pl. főzelékekhez, levesekhez, mártásokhoz, és amit még meg kell említeni, hogy fontos szerepe van a diétás étkezésben is.

Zelleres burgonyasaláta:

Hozzávalók:
60 dkg héjában főtt burgonya,
2 kisebb,
félig főtt zellergumó (40 dkg),
2 dl tejföl,
2 dl kefir,
1 púpozott teáskanál mustár,
1 kis fej vöröshagyma,
fél citrom leve,
4 evőkanál olaj,
ízlés szerint só és 1 mokkáskanál törött fehér bors.

Elkészítés:
A meghámozott burgonyát kis kockákra vágva salátástálba teszem. A megtisztított zellert a kis darabokra vágott tisztított vöröshagymával, a mustárral, a sóval, a borssal, a citrom levével és az olajjal turmixgép poharában összezúzom, majd krémmé keverem. Ezután kevés cukorral ízesítem, végül a tejföllel és a kefirrel is összekeverem. Ezt a mártást ráöntöm a salátástálba rakott burgonyára. Jó átforgatom, és letakarva a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm.