Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

PatisszonA patisszon a kabak termésűek családjába tartozó, egyéves lágyszárú általában indás növény, az uborka és a többi tökféle rokona. Kevesen hívják csillagtöknek, pedig ez a magyar neve. Származását illetően ezt is Amerikából származó növénynek tartják. A bennszülött indiánok körében már régóta ismert, és elterjedt növény. Főleg Kalifornia vidékein terjedt el, majd később fokozatosan meghódította Európát is. Igen hálás kerti növény, mely június közepétől szeptemberig ontja a sárga virágait, és folyamatosan terem. A termés alakja fajtánként változó, a csillagformától a gömbölyűig, és a lapos csésze alakig sokféle változat létezik.

Magyarországon kb. 1960-as években lett ismert. Lágy szárú egyéves növény, termése savanyúságnak és számos önálló ételnek kiváló alapanyag, jól fűszerezhető. A patisszon magját nem vizsgálták külön, de nyugodtan mondhatjuk azt, hogy egyéb tulajdonságaiban is rendkívül hasonlít a tökre, mert a tapasztalatok ezt mutatják.

Több mint valószínű, hogy a patisszon magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és talán A-vitamint tartalmaz. A tökmag közismert húgyúti gyógyító hatású, és kalóriaszegény, és könnyen emészthető zöldségnövény. Nyersen általában nem fogyasztjuk, mert íztelen, de a sütés-főzés kihozza az ízeket. Amennyiben szeretnénk, hogy a salátánk változatosabb és ízesebb legyen akkor, bátran használjuk a patisszont.

Ehetjük főzve, töltve és rakva, főzve, mártásokkal, pároltan, tojással, lecsóba, rizzsel, krémnek, pürének, krémlevesnek, de akár pörköltet is készíthetünk belőle, vagy akár ki is ránthatjuk. Amennyiben nem szedjük, le akkor sárgára érik, és dísztök lesz belőle.  

Töltött patisszon

Hozzávalók:

 1 kg patisszon

30 dkg sertéspörkölt

5 dkg rizs

1 db tojás

2 dl tejföl

Só, ecet

Elkészítése:

Meghámozzuk, a patisszont félbe vágjuk, majd a magját kiszedjük. Ezután a két fél patisszont enyhén ecetes-sós vízben puhára főzzük, közben a pörköltből a húst kiszedjük, átdaráljuk és 1-2 kanál pörkölt lével meg tejföllel összekeverjük. Hozzáadjuk a sós vízben főtt rizst, és a patisszonokba töltjük. Tűzálló tálra egymás mellé ültetjük és leöntjük a maradék pörköltlevével, melybe tejfölt kevertünk. A sütőben jól átsütjük, de nem pirítjuk meg.