Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

 

PadlizsánPadlizsánt egyre többen ismerik, és alkalmazzák hazánkban. Többféle elnevezése is létezik, ilyen pl. törökparadicsom, kékparadicsom. Változatos ételeket készíthetünk belõle, egészséges, egész érvben kapható, és még az ára is elfogadható.

Maga a növény Indiából származik, és a burgonyák családjába tartozik, és a törökök által került hazánkba. Ovális körte alakú, jellegzetes lila színû, de akár sárga, fehér, és még fekete is lehet. Belsejében apró magvak találhatók, a húsa szivacsos jellegû.

Egynyári növény, júliustól a fagy beálltáig létezik. A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, szinte minden ételben megtalálható. Mint minden zöldség a padlizsán is tartalmaz vitaminokat. Legtöbb a C-vitamin és ásványi anyagokat, rostokat találhatunk benne. Energiaértéke alacsony, a természetgyógyászok szerint vérképzõ, vízhajtó, bélgyulladás gátló, hurutoldó hatással bír. Emészthetõségét az elkészítés módja határozza meg. A padlizsán nyersen való fogyasztása nem ajánlott!

Felhasználási módja igencsak sok féle lehet.

Padlizsánpástétom

Hozzávalók:

1 nagyobb sütõben grillezett padlizsán, só, õrölt bors

A sütõben a padlizsánt megsütjük, majd fa vagy mûanyag kanállal a belsejét a magokkal együtt egy edénybe kikaparjuk. (a forró padlizsánt egy percre hideg víz alá tesszük, így könnyebb vele bánni)

Hozzáadjuk a sót, borsot, de a következõ fûszerekkel tovább is ízesíthetjük: ilyen lehet a fokhagyma, olíva olajon megfutatva vöröshagyma, mustár, citromleve, zöldpetrezselyem. Végül az egészet turmix géppel pépesítjük.

Húsok mellé, illetve pirítós kenyérrel fogyasztható, és egy pohár fehérbort ajánlanánk hozzá.