Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

KelbimbóA kelbimbót kis káposztának is szokták nevezni, mert a káposzta félék családjába tartozik, és formája is nagyon hasonlít rá. A növény a források szerint a Földközi-tenger mellékéről származik, de Európa csak a XIII. században ismerte meg. A mai Belgium területén termesztették, majd később egész Észak-Európát meghódította, hiszen leginkább a 20 fokot kedveli, ekkor terem a legjobban A levelek alatt körben teremnek a rügyszerű, dió nagyságú kis gömbök, melyeket fogyasztjuk. A kelbimbó formája valóban hasonlít a káposztához, de az íze sokkal lágyabb.

A zöldség jelentősége nem csak ízében van, hanem abba is, hogy akár novemberben is (enyhébb fagyban) megterem, ezért gazdag vitaminját akkor élvezhetjük, ha már más zöldség nem terem.

A káposzta félék igen gazdag tápértékkel rendelkeznek. Energiatartalma 36 kcal, 4,5 százalék fehérjét, 85 százalék vizet és 4,4 százalék ballasztanyagot tartalmaz. Vitaminját illetően, ki kell emelni a C- vitamin tartalmát, de ezen kívül B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, és króm is van benne.

A kelbimbó immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, de ezen kívül még az antioxidáns hatását is ki kell, hogy emeljük. Magas ásványi anyaga miatt és a benne lévő vitaminok hatásával erősíti az emésztést. Felhasználása és fogyasztása sok féle képen történhet, pl. kiválóan főzve vagy párolva, de rakott ételt is készíthetünk belőle. Főzésközben különösen vigyázni kell arra, hogy ne főzzük túl, mert akkor elveszítheti vitamin tartalmát.

Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott kelbimbó, de friss is lehet
5 dkg vaj
1 evőkanál olaj
10 dkg sajt (pl. ementáli)
10 dkg füstölt sajt
1 kis pohár tejföl
Bors
Ételízesítő

Elkészítés:
A vajat egy mélyebb serpenyőben megolvasztom, hozzáadom az olajat, majd ebbe teszem a kelbimbót. Picit párolom, vizet nem kell hozzáadni csak akkor adunk hozzá, ha friss kelbimbót használunk. Ezután gyakori kevergetés mellett megvárom, amíg megpirulnak a bimbók, majd ízlés szerint borsozom, és két csapott teáskanál ételízesítővel meghintem. Amíg pirulnak a bimbók, lereszelem a sajtokat, és a fűszerezés után 1 perccel, de lehet azonnal is, rászórom a bimbókra, folyamatosan kevergetem, amíg jól szétolvad és eloszlik a bimbókon, majd ráteszem a tejfölt. Sültekhez kiválóan alkalmas.