Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

KaralábéA karalábé valójában a káposztafélék családjába tartozó növény. Az egyiknek a levelét, míg a másiknak megvastagodott szárban lévő gumórészt fogyasztjuk. A karalábé származását illetve annak ősét a „vadkáposztát "úgy tudjuk, hogy észak-európából származtatják. Európában a XVI. század végétől lett ismert, és ettől az időtől kezdték el termeszteni a növényt. A növény számtalan fajtáját ismerjük, van fehér vagy lilás, de a különböző szín ellenére az ízük megegyezik, és húsát illetően mindegyik fehér. A karalábé ásványi anyagokban igen gazdag, és a piacokon szinte egész évben megvásárolható.

Fogyasztása nyersen és főzve egyaránt ajánlatos, mert minimális zsírt illetve fehérjét tartalmaz, de a víztartalma igen magas (92%). Érdekességként szeretném megemlíteni, hogy sokan nem tudják azt, hogy a karalábé levelében sokkal több vitamin és tápanyag van, mint magában a növényben, ezért sokan a haszontalannak vélt levelet kidobják. Fontos tudni, hogy a növényi rostban gazdag karalábé serkenti, és karban tartja emésztésünket. Fogyasztása légúti- valamint a bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt.

Amit mindenképp meg kell, hogy említsünk, az a növény antibakteriális hatása. A növény igen fontos ásványi anyagokkal rendelkezik: szelén, kálium, és klór. A karalábéban a következő vitaminok találhatóak: E-, B1- és B6-vitamin, a folsav, pantoténsav és C-vitamin, magnézium, réz és némi vas, továbbá a kén, foszfor és klór, de van benne D- és B12-vitamin is. Ásványi anyagai közül a legjelentősebb a kálium, magnézium, jód, kén, mész és a szelén, mert ezek sokban hozzájárulhatnak a mozgás betegségek gyógyításában, illetve annak megelőzésében.

Hozzávalók:
2,5 dl víz
10 dkg vaj de lehet margarin is

Kb. 25 dkg liszt
6 tojás
15 dkg sajt
(belerakhatjuk a kimaradt krumplipürét, sonkát, és szalonnáz is).

Elkészítés:
A vizet a sóval és a margarinnal felforralom, majd beleöntöm a lisztet, és jól kikavarom, amíg a massza el nem válik az edény falától. A tűzről leveszem az edényt és egyesével belekeverem az egész tojásokat (a képviselő fánk tésztájához hasonlít, készítek), a reszelt sajtot, esetleg a krumplipürét, sonkát vagy a bacont. Egy kiolajozott tepsire rakom a teáskanállal szaggatott puffancsokat, majd lefröcskölöm egy kis vízzel, azért, hogy gőz képződjön, majd kb. 15-20 perc alatt 180 fokon halvány barnára sütöm.