Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

KáposztaTélen egyre többen vásárolnak jó minõségû savanyú káposztát, melynek magas a C-vitamin tartalma, igazi vitaminbomba, és nem utolsó sorban nagyon finom ételeket lehet készíteni belõle (100 g káposztában 40 gr C-vitamin van) .Ilyenkor a disznóvágásokkor szinte elképzelhetetlen a jó toros káposzta. Sokan azt gondolnák, hogy a savanyú káposzta magyar találmány, de ez nem igaz, mert ezt a kínaiak találták ki. A káposztát a görögök is nagy becsben tartják, mert úgy gondolják, hogy szülés után az anyát megvédi a gonosz szellemtõl.

Kínaiaknál még meg kell említeni, hogy a Nagy Fal építésénél a munkások fõ étkezéséül szolgált. Vitamin tartalma nagyon magas, tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, klórt, vasat, nátriumot, C-vitamint és még A, B vitamint is. Leveleiben sok béta-karotin található, mely antioxidáns hatással rendelkezik. Segít a látásban és a daganatos betegségekben is, mert lassítja a rákos sejtek növekedését.

Gyomor és bélrendszeri betegségeknél is kitûnõen lehet alkalmazni. Segít megelõzni a rosszindulatú daganatok kialakulását. Egyes tudósok szerint nemcsak megelõzni, de gyógyítani is tudja a rákot. Legjobb eredményt a gyomor betegségek gyógyításánál érték el.

Immunerõsítõ hatással bír, jól tisztítja a beleket, és segítséget ad a májnak a mérgek semlegesítésénél. A káposzta a népi gyógyászatban az egyik legrégebben ismert növényünk, melyet a fogyókúrázok is szívesen használják.

Disznótoros káposzta

A toros káposzta egy klasszikusan a dinszórorhoz kötõdõ étel, mint neve is mutatja.

Hozzávalók (ez nagyban függ attól, hogy mekkora a tor, hány emberre kell fõzni).
1,5-2 kg savanyú káposzta
1-1,5 kg kicsit zsírosabb hús (lapocka, comb, dagadó)

A káposztát kevés olajon megpároljuk, a húst felvágjuk pörköltkockányi darabokra, kevés zsiradékot és vizet alátéve kis lángon hosszan pároljuk, majd saját zsírjára pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Amikor megpuhult, összekeverjük a megpárolt savanyú káposztával és összemelegítjük. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.