Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

DinnyeA kabakasok családjába tartozó növény, - származását illetően őshazája Afrika déli része lenne. David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, ezért úgy gondolják, hogy innen származik, és a mai napig itt nő szabadon. Az pontosan nem ismert, hogy hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették azt. A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhető, hogy kiválóan alkalmas arra, hogy salaktalanítsunk.

Minden káros anyagot mely ártalmas az ember számára, azt a dinnye mind kimossa. Igen jó hatással van az emésztésre, mert a sok víz hatására sokkal gyorsabb az emésztő rendszer ürítése, és így a gyomor is visszakapja eredeti rugalmasságát. Sokan úgy gondolják, hogy dinnye csak szomjat oltja, és nincs is benne semmi féle vitamin és ásványi anyag. Nos, ez egy nagy tévedés, mert sok féle értékes vitamin illetve ásványi anyag található benne. Többek közt a piros dinnye húsban rengeteg karotin található, mely a szervezetben A- vitaminná alakul át. 

Az A- vitamin segíti a gének illetve a molekulás működését, melynek következtében fokozódik az értelmi képesség is. A dinnyefogyasztás következtében milliónyi epesav öleli át a dinnye karotinokat, melyek A- vitaminná alakulnak, majd a molekulás a bél falán keresztül a vérkeringésbe jutnak, majd ezen keresztül eljutnak a májba, illetve a test minden sejtjébe. Jó hatással van a fogakra, hajra, bőrre illetve a szemekre is, így mindenhol kifejti fiatalító hatását is. Az A- vitamin különösen hatásosan védi a nyálkahártyákat, gátolja a szabad gyökök káros működését, és véd a vírusok és a baktériumok ellen. A dinnye különösen sok pirodoxint (B6- vitamin) tartalmaz.

Röviden a következő szerint lehetne jellemezni a dinnye jótékony hatását:

- fiatalít, és növeli az életerőt
- erősíti a csontokat és a fogakat és megszépíti a hajat
- javítja a fehérje értékesítését
- fokozza a sejtműködést és a vérképzést.
- óvja a nyálkahártyákat
- növeli a szexuális hormonokat, ezzel fokozva a libidót
- tisztítja a vért és a vesét

Dinnyés csirkemell recept
 1 sárgadinnye
 400 g csirkemell filé
 400 g csiperkegomba
 100 g szeletelt nyers sonka
 1 lilahagyma
 1/2 csom. metélőhagyma
 8 ek. szója vagy olíva olaj
 1 ek. currypor
 1 ek. világos szójaszósz
1 ek. étkezési keményítő
   só

A csíkokra vágott csirkehúst összekeverjük a szójaszósszal, curryporral és az étkezési keményítővel. A dinnye húsából 400 g-ot 2 cm-es darabokra kockázzuk. A gombákat és a metélőhagymát felszeljük, a hagymát felkockázzuk, a sonkát pedig vékonyra felcsíkozzuk. A wokban felforrósított olajon kisütjük a bepácolt húscsíkokat, majd 5 percig sütjük a hagyma és a gomba hozzáadásával, ezután kerülhet bele a sonka és a sárgadinnye. Ízesítés sóval és a szeletelt metélőhagymával történik.