Ebédrendelés

Pizza rendelés

Életmód magazin

Az almaAb ovo usque ad mala, azaz a tojástól az almáig: a tojással érdemes kezdeni és almával befejezni, az ókori rómaiak szerint. Az alma mindennapi védelem. Különösen fontos és ajánlott ez az ízletes, gyógyító gyümölcs a kismamáknak és a gyermekeknek. Magas C-vitamin, béta karotin, egyéb antioxidánsok, ásványi anyag, rosttartalmánál fogva segít számos betegség megelõzésében. : „mielõtt ágyba bújsz, agy alma, s az orvosod koldulni megy ma!” tartja a régi mondás. Számtalan ehhez hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták.
Az almafát mindenki ismeri. Gyümölcsének értékes mivolta, valamint kellemes íze miatt nálunk is több fejtáját termesztik. Az alma fehérjetartalma elenyészõ, alacsony a szénhidrát tartalma, viszont magas a folyadék, vitamin, ásványi anyag és rosttartalma. Ahogy fejlõdik a fán úgy nõ a C-vitamin mennyisége. Ez a biológiailag aktív anyag optimális körülmények között van az almában, mivel a bioflavonoidok (természetes rákellenes anyagok) és más az almában levõ anyagok megóvják az idõ elõtti oxidációtól.

Gyógyérték

A modern tudomány felfedezte, hogy az almának rendkívül sokféle gyógyító értéke van. Az alma pektinben gazdag, ez egy vízben oldódó rostforrás, mely tisztítja a belet, eltávolítva a káros/toxikus, rákkeltõ anyagoktól, a nehézfémektõl, egyfajta méregtelenítõ hatást elérve ezzel. Az almapektint, mivel a húsának 30%-a ez, az élelmiszeripar egyféle természetes zselésítõnek is felhasználja.

A rostok csökkentik a vér koleszterin szintjét úgy, hogy a bélben megkötik, és így az nem kerül vissza a véráramba. Tehát a szív-érrendszeri megbetegedéseknek egyik fontos megelõzõ részét képviselik. Étkezés után fogyasszunk el egy almát, lehetõleg héjastól!

A rostok a bélben nem csak a koleszterin egy részét kötik meg, hanem a cukrok és zsírok egy részét is, így a fogyókúrában az alkalmazott energiaszegény étrend alappillérét képviselik a rostok!

Sajnos a gyümölcsök termesztése során sok növény védõszer és mûtrágya kerülhet e gyümölcsbe, mivel a piac elvárja a tökéletesnek és egészségesnek látszó gyümölcsöt. Óvakodjunk ezektõl, inkább vásároljunk kisebb hibával rendelkezõ, nem tökéletesnek tûnõ gyümölcsöt, vagy biogazdálkodásból származzon, mert a növény védõszerek, illetve az alma héjára kerülõ „lakkok” beszívódnak a gyümölcsbe, és végsõ soron elfogyasszuk. Ez allergiát okozhat, szájüregi hólyagok képzõdhetnek, valamint sem a kismamáknak, sem a fejlõdésben lévõ szervezetû gyermekeknek nem tesz jót!